Blogi 2


Älä anna stressin hallita elämääsi, hallitse itse stressiä

Stressiin vaikuttaminen energiatasolla tapahtuu kolmoislämmitinmeridiaania rauhoittamalla

Yksi suurimmista terveyshaasteistamme on stressi ja sen seuraukset kehossa. Stressissä – olipa se isoa tai pientä – energiat suunnataan hengissä pysymiseen eli tarvittava verenkierto lihaksiin pakenemista tai puolustautumista varten.

Fyysisellä tasolla mantelitumake hälyttää ja hypotalamus panee stressireaktion käyntiin.

Voimia otetaan ruuansulatukselta, immuunipuolustukselta, veri pakenee etuaivoista, joten ajatus jumiutuu, verenpaine nousee ja niin edelleen.
Energiatasolla stressistä vastaa Kolmoislämmitin-niminen meridiaani. Se voi viedä energiaa kaikilta muilta paitsi sydänmeridiaanilta, mutta aivan ensimmäiseksi se vie energiaa ”vastapariltaan” pernameridiaanilta.
Pernameridiaani vastaa mm. verenkierrosta, aineenvaihdunnasta, vasta-aineista ja ravinnon jakamisesta. Se pitää yllä tehokasta puolustusjärjestelmää. Perna ja haima, (pernameridiaanin tärkeimmät elimet) aloittavat aineenvaihduntaprosessin kehossa. Se tarkoittaa paitsi ruuansulatusta ja sitä miten poltamme energiaa, myös sitä kuinka sulatamme kokemuksiamme, tunteita, huolia, ideoita ja päätöksiä. Pernameridiaani auttaa kehoa sopeutumaan kaikkeen uuteen ja että se tulee mukavuusalueelle eikä ole enää vierasta energiaa.
Kolmoislämmittimen ja pernameridiaanin epätasapainotiloista aiheutuu muun muassa ruuanhimoa, ahmimishäiriöitä, ahdistusta, mielialanvaihteluita, ajatusten sumeutta, allergioita, kemikaaliyliherkkyyttä. Näiden kahden meridiaanin epätasapaino on tavattoman yleistä nykyään.
Siis kun kolmoislämmitinmeridiaani vie jatkuvasti energiaa muilta meridiaaneilta, nämä eivät voi hoitaa kunnolla tehtäviään. Siitä johtuu, että kolmoislämmittimen rauhoittaminen ja pernameridiaanin vahvistaminen on olennaisen tärkeää stressin vaikutusten vähentämiseksi.
Miten sitä voi rauhoittaa? Tapoja on useita.
Kolmoislämmitin meridiaani lähtee nimettömästä (käden selkäpuolelta) ja kulkee käsivartta pitkin ylös korvaan asti, korvan ympäri ja takaa ohimolle.

I Kolmoislämmittimen tyynnyttäminen (Triple Warmer Smoothie)

1. Laita sormet ohimoille ja pidä niitä siinä yhden syvän hengityksen ajan.
2. Hengitä syvään sisään ja liu’uta sormia hitaasti korvien ympäri ihoa silittäen ja hieman painaen.
3. Vie uloshengityksellä sormet alas korvien taakse ja alas pitkin kaulaa sen molemmin puolin ja jätä kädet roikkumaan olkapäille.
4. Paina sormet olkapäihin ja, kun olet valmis, vedä ne lujasti olkapäiden yli ja anna niiden liukua keskelle rintaa, sydämen päälle, toinen käsi toisen päällä. Tämä rauhoittaa.
5. Pysy asennossa usean syvän hengityksen ajan. Voit tehdä tämän useamman kerran.

YouTubessa on Donnan video, jossa hän näyttää kuinka meridiaaneja seurataan. Tracing Meridians with Donna Eden

II Kolmoislämmittimen huuhteleminen eli sen seuraaminen takaperin
Hengitä syvään, laita toisen käden sormet vastakkaiselle ohimolle ja seuraa meridiaania
korvan ympäri ja alas kaulaa pitkin olkapäälle, pitkin käsivartta nimettömän sormen
päähän. Voit toistaa tämän useita kertoja molemmille puolille.

III Pernameridiaanin huuhtelu
Pernameridiaani alkaa isovarpaiden ulkonurkista ja kulkee suoraan ylös jalkojen sisäsyrjiä
pitkin lantiolle, rintakehän ulkoreunaa ylös kainaloon ja takaisin alas rintakehää pitkin.
Pernameridiaani huuhdellaan seuraamalla sitä takaperin kerran ja kolme kertaa oikein päin.

IV Naputtele pernameridiaanin neurolymfaattisia heijastepisteitä. Ne sijaitsevat suoraan
nännien alla yhtä kylkiluuta rintaa alempana. Naputtele niitä napakasti. Naputtelu
vahvistaa immuunijärjestelmää, auttaa ruuansulatuksessa ja kohottaa energiatasoa.

V Kolmoislämmitin-perna-halaus
Laita oikea kätesi kehon vasemmalle puolelle rinnan kohdalle.
Kierrä vasemman käden sormet oikean käsivarren ympäri kyynärpään yläpuolelta.
Säilytä asento ainakin kolmen syvän hengityksen ajan tai pitempään.

VI Käsivarret ristiin
Laita käsivartesi ristiin ja kätesi kainalokuoppiin ja peukalot pystyyn rintaa vasten.
Sormesi ovat kainalossa pernameridiaanin kohdalla; se voi helpottaa huolia. Peukalot ovat
neurolymfaattisilla pisteillä, jotka stimuloivat lymfanesteen kiertoa kaikissa kehon elimissä.
Kätesi ovat ristissä rintalastan päällä (kateenkorvan kohdalla); se tekee hyvää
immuunijärjestelmälle, ja myös sydänchakran päällä vahvistaen energian ristiin kulkemista
koko kehossa.

Kolmoislämmittimen ylikuormitus voi saada meidät suuttumaan ihan pienestä, vaikka siitä, kun tavarat putoilevat käsistä. Asiaan nähden suhteeton raivo ja kiukku – kuten yleistynyt maantieraivo – ovat usein merkkejä stressin aiheuttamasta kolmoislämmitinmeridiaanin ylikuormituksesta.
Donna Eden kertoo kirjassaan ”Tasapainota kehosi energiat”, että hänen kursseillaan Oregonin Astonissa kävivät vuosien myötä lähes kaikki asukkaat. Kerran eräs kurssille osallistunut tuomari oli soittanut Donnalle ja kertonut, että hänen luonaan oli eräs mies, joka oli äkillisesti hakannut perheensä ja käynyt apuun tulleen naapurin kimppuun. Tuomari oli kysynyt mahtoiko kyseessä olla kolmoislämmitin-tapaus? Mies oli muuten kuulemma kelpo kaveri. Donnan myönnettyä tuomari oli lähettänyt miehen Donnan luokse. Miehen tuomio oli ollut käydä muutaman kerran Donnan luona ja opetella hallitsemaan stressiään kolmoislämmitin-meridiaania rauhoittamalla. Toinenkin Donnan kurssin käynyt tuomari oli lähettänyt malttinsa menettäneen riehujan Donnan luo.

Huom. Muista, että nopea tapa keskeyttää stressireaktio on laittaa käsi otsalle n. 2½ cm kulmakarvojen yläpuolella oleville kyhmyille. Donna kutsuu niitä ”Voi ei”-pisteiksi. Kätesi sähkömagneettinen säteily saa veren virtaamaan takaisin etuaivoihin, jolloin pystyt taas ajattelemaan selkeästi ja ahdistus rinnasta haihtuu.

Vähemmän stressiä, terveempi keho.

AJANSÄÄSTÄJÄT

Oletko kuullut ajansäästäjistä? Heitä on keskuudessamme yhä suurempi joukko. Siihen joukkoon voi päätyä sumentuneessa tietoisuudentilassa kuten kävi parturi Fusille.

Parturi Fusi piti työstään, hän nautti rupatellessaan asiakkaidensa kanssa, työ tuotti hänelle suurta tyydytystä, hän hallitsi ammattinsa. Joskus meille kaikille saattaa tulla hetki, jolloin mikään ei tunnu merkitsevän mitään. Parturi Fusille sellainen hetki tuli kerran, kun asiakkaita ei ollut. Hän seisoi liikkeensä ovella ja tuumiskeli: ”Jos voisin viettää oikeaa elämää, olisin aivan toinen ihminen.” Tosin hän ei tiennyt millaista se oikea elämä olisi. Hänellä oli epämääräinen mielikuva jostain tärkeästä, ylellisestä, sellaisesta jota näki kuvalehdissä. Mutta sellaiseen ei ollut aikaa, koska hänen aikansa meni työntekoon.
Se oli juuri sellainen hetki, jota harmaat herrat odottavat. Parturi Fusin liikkeen eteen pysähtyi harmaa auto, josta nousi harmaa mies. Mies asteli liikkeeseen, laski harmaan salkkunsa pöydälle ja istuutui asiakastuolille. Parturi Fusi sulki oven, koska hänelle tuli äkkiä kylmä. Harmaa herra tuprutteli sikaria ja toisti Fusin äskeiset mietteet oikeasta elämästä ja alkoi tehdä laskelmia. Hän laski kuinka monta sekuntia on vuorokaudessa ja vuodessa, ja parturi Fusi sai kuulla tuhlanneensa elämänsä 42 vuoden aikana turhuuksiin hirvittävän määrän sekunteja: nukkumiseen, työntekoon, syömiseen, äidin kanssa seurusteluun, papukaijansa hoitoon, elokuviin, krouvissa käynteihin, ystävien kanssa seurusteluun, kuorolauluun, lukemiseen ja iltaisin päivän tapahtumien mietiskelyyn 1.324.512.000 sekuntia. Niin paljon harmaa herra sanoi Fusin menettäneen – yli puolet alkuperäisestä pääomastaan (=arvioitu elinikä 70 vuotta).
Parturi Fusi kauhistui moista tuhlausta, mutta harmaa herra kertoi, että jos hän vastedes säästäisi 2 tuntia päivässä, häneltä jäisi 52.560.000 sekuntia. Kahdessakymmenessä vuodessa siitä kertyisi 105.120.000 sekuntia. Koko se pääoma olisi parturi Fusin vapaasti käytettävissä, kun Fusi olisi 62- vuotias.
Harmaa herra kirjoitti lukuja peiliin harmaalla kynällään, ja jatkoi, että Fusi voisi säästää sen summan Aikapankkiin. Kaiken lisäksi Aikapankki maksaisi vielä korkoakin; ellei säästöaikaa vaadi takaisin 5 vuoden kuluessa, saa saman summan lisää. 10 vuodessa säästö nelinkertaistuisi, ja jne.
Fusi harmitteli, ettei ollut ryhtynyt säästämään aikoja sitten. Harmaa herra vakuutti, että parturi Fusi voi alkaa heti säästämään aikaa, kun tekee työnsä ripeämmin, jättää turhan jaarittelun pois; äidille riittää ½ tuntia päivässä, vaikka parasta olisi panna hänet vanhainkotiin; papukaija joutaa pois; kuorolaulu ja lukeminen, elokuvat, krouvissa istuskelu ja ystävät – pois.
Aikapankki huolehtisi säästetystä ajasta. Harmaa herra vakuutti, ettei pankki hukkaisi hiukkaakaan säästettyä aikaa. ”Tulette huomaamaan, ettei teille jää aikaa tähteeksi”, hän vakuutti toivottaen Fusin tervetulleeksi nykyaikaisten ja valistuneiden ajansäästäjien suureen joukkoon.
Parturi Fusi oli hämmentynyt, häntä oli kylmännyt koko ajan. Harmaan herran tehdessä lähtöä hän kysyi sopimuksen kirjoittamisesta ja eikö hän saisi tositetta.
Ajansäästäminen oli ehdottoman luottamuksellista molemmin puolin. ”Meille riittää se, että olette suostunut. Ette voi enää perua. Ja me pidämme säästöistänne huolen! Teistä itsestänne riippuu, kuinka paljon saatte säästöön. Teitä ei pakoteta mihinkään.”
Harmaa herra astui autoonsa ja ajoi pois.
Parturi Fusi hieroi otsaansa. Hänellä oli kurja olo, vaikka hänen tuli taas lämmin. Aikapankin agentin sikarin savu leijaili huoneessa pitkään paksuna pilvenä. Vasta savun haihduttua Fusi alkoi toipua. Mutta, sitä mukaa kun savu hälveni, haalistuivat myös harmaan herran peiliin kirjoittamat numerot, ja kun ne katosivat kokonaan, häipyi harmaan herran käynti Fusin muistista. Hän unohti vierailun, mutta ei sen aikana syntynyttä päätöstä. Nyt hän uskoi vain tehneensä sen itse! Hän aikoi ryhtyä säästämään aikaa, jotta voisi joskus aloittaa oikean elämän – ja se päätös oli iskostunut hänen sisimpäänsä lujasti kuin koukku.
Parturi Fusi lopetti rupattelun asiakkaiden kanssa ja selvisi työstään nopeammin. Aikaa säästyi, mutta työ ei enää tuottanut iloa, mutta välikö hällä? Äiti joutui vanhainkotiin ja kävi kerran kuussa katsomassa häntä. Fusi siivosi elämästään papukaijan, kuorolaulun, lukemisen, krouvissa käynnit, ystävät ja iltamietiskelyn.
Hänestä tuli ärtynyt ja hermostunut, sillä outoa oli, ettei hänellä ollut koskaan aikaa, vaikka hän miten sitä säästi. Aika vain hupeni käsistä ja katosi. Päivät hujahtivat ohi, samoin viikot ja kuukaudet, vuodet.
Koska parturi Fusi ei muistanut harmaan herran käyntiä, hän olisi pitänyt ihmetellä mihin aika haihtui. Hän ei kuitenkaan ihmetellyt sitä eivätkä muutkaan ajansäästäjät, joita kaupungissa oli suuret määrät. Kaikki säästivät aikaa sokean kiihkon vallassa. Mitä suurempi joukko ajansäästäjiä oli, sitä useammat joutuivat imaistuksi mukaan tahtomattaan.
Televisiossa, radiossa ja lehdissä ylistettiin uusia aikaa säästäviä menetelmiä ja kojeita ja vempaimia, joiden ansiosta ihmiset olivat vihdoinkin vapaita viettämään ”oikeaa” elämää.
Vuonna 1977 ilmestyi suomeksi saksalaisen Michael Enden kirja ”Momo”. Aikapankin harmaiden herrojen joukko petkutti ihmisiä säästämään aikaa. Mutta aikaa säästäessään ihmiset sairastuivat kuolemantautiin: ikävystymiseen. Ihmisten elämä kävi yhä köyhemmäksi, tylsemmäksi ja kylmemmäksi ja kiireisemmäksi. Heiltä ei riittänyt aikaa lapsille. Pieni Momo-tyttö, joka osasi kuunnella ihmisiä, heidän sisintään ja saada parhaan heistä esiin, ryhtyi taistelemaan aikarosvoja vastaan. Mestari Hora, elämän antaja, varusti hänet kamppailuun, Oppaanaan kilpikonna ja Mestari Horan antama ihmekukka, Momo palauttaa menetetyn ajan ihmisille.
Ovatko harmaat herrat, aikavarkaat, keksineet uusia keinoja ihmisten ajan varastamiseksi? Vievätkö he ylettömän paljon sinun aikaasi älypuhelinten, tablettien, netin ja yms. avulla? Missä määrin olet oman aikasi herra?

Irmeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *