Blogi

Taidekalenteri 2024 – 2027

Taidekalenteri 2024 – 2027 Rainerin taiteesta saatiin kirjapainosta keskiviikkona 22.11.2023! Sen kokoaminen oli odotettua isompi ja vaikeampi tehtävä, kun aikaisempaa kokemusta ei ollut.

Olin toki koonnut Kangasalan kaupungin kulttuurisivuille Virtuaaligallerian, mutta kaupungin taidekordinaaattori Anna Toiva laittoi sen sinne.

Lisäksi teosten runsaus – yli 40 maalausta ja joitakin veistoksia – vaikeutti tehtävää melkoisesti. Ystäviltä sain onneksi joitakin toiveita ja apua valintaan.

Koska en ole mikään tietokonevirtuoosi ja taitoni rajoittuvat Wordin käyttöön, aiheutui kalenteriosuuden kokoamisesta hermostuttavia hankaluuksia. Sain toki tulevien vuosien kalenterit siirrettyä tiedoston loppuun, mutta kuukausittaisten kalenteriosuuksien siirtäminen oikeille kohdille ei onnistunut. Kun harmittelin asiaa tyttärelleni Innalle, hän lupasi auttaa. Kirjapainossa olisivat tietenkin tehneet sen, mutta lisämaksusta.

Olemme keväällä teettäneet sekä kehystettyjä että kehystämättömiä julisteita parista taulusta ja joistakin taidekorteista.

Etsijän tie – matka alkaa

Näköala hedelmälliseen laaksoon

Laulu rannalla, Etsijän tie ja Näköala hedelmälliseen laaksoon

24. marraskuuta 2023

Helmikuu 2023

Syksyllä 2022 olin hakenut Taiteen apurahaa Kangasalan kaupungin Björkvist-säätiöltä.

Ilokseni apuraha myönnettiin ja jaettiin juhlallisessa tilaisuudessa Kangasala-talolla 3.helmikuuta 2023.

Apurahalla on tarkoitus teettää taidekalentereita Rainerin teoksista ja taidejulisteita joistakin tauluista.

Ystävä kehystytti näytteeksi julisteen Näköala hedelmälliseen laaksoon-nimisestä maalauksesta.



Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Kehystetty-taidejuliste.jpg

Maaliskuun alussa vein muutamia tauluja Rikun ryhmäkotiin asukkaiden ja henkilökunnan iloksi.

Ne lähtevät sieltä Luopioisten Kukkiakotoon tammikuussa.





MITEN NÄYTTELYTOIMINTAMME ALKOI



Halusimme Rainerin kanssa säilyttää hänen taiteellisen elämäntyönsä kokonaisuutena ja etsiskelimme sopivaa tilaa pienelle gallerialle. Sitten kesällä 2020 Rainer sairastui ja siirtyi henkiseen maailmaan elokuun lopulla.

Elämäntilanne muuttui, ja kohtalo ohjasi minut Kangasalle, jonne muutin vuoden 2021 alussa.

Vuoden 2022 alussa asioiden järjestely oli vielä joiltain osin kesken. Asuin kerrostalossa mieheni taideteosten keskellä. En tiennyt, millaiseksi tulevaisuus muodostuisi.

Asiat olivat jo kuitenkin alkaneet pikku hiljaa kohtalon ohjauksessa edetä.

Keväällä 2021 olin kuullut tyttäreni ystävältä Liisiltä Walleniuksen Wapriikin näyttelyistä. Olin ottanut sinne yhteyttä ja laittanut kuvia Rainerin maalauksista. Vastausta ei tullut.

Tammikuussa sain sitten sieltä tiedon, että näyttelyhaku vuodelle 2022 oli tammikuun 31. päivään.

Ystävien kanssa pohdimme tilannetta, ja oli selvää, että muuttuneessa tilanteessa oli edettävä näyttelyiden kautta, tehtävä niiden kautta Rainerin taidetta tunnetuksi. Päätimme hakea näyttelyä kesälle, ja lähetin hakemuksen.

Maalauksista kolmisenkymmentä oli vailla kehyksiä; ne piti kehystyttää ja valokuvauttaa ne ja Rainerin veistokset. Oli siis löydettävä kehystämö ja valokuvaaja.

Kun en ollut jaksanut paneutua kehystämön ja valokuvaajan etsimiseen, meidän hyvä ystävämme oli katsonut, että oli aika laittaa asiat liikkeelle. Hän löysi heidän lähikaupungistaan Seinäjoelta kehystämön, jonne veimme ensimmäiset 10 taulua joulukuussa 2021.

Tammikuussa 2022 Pauliina kehystämö Liljala Oy:stä Seinäjoelta aloitti taulujen kehystämisen. Minun oli helpompi viedä kymmenkunta taulua kerrallaan sinne, koska sain ystäviltä apua kehysten valitsemiseen. Kun kehystettäviä tauluja oli kaikkiaan kolmisenkymmentä, apu oli tarpeen.

Kuultuaan meidän etsivän näyttelytiloja, Pauliina tarjosi ikkunagalleria-näyttelyä liikkeessään.

Ensimmäinen näyttelymme sovittiin huhtikuulle.

Pauliina kertoi ystävänsä olevan töissä mielenterveyspotilaiden hoitopaikassa, ja että sinne ottaisivat mielellään taidetta, ja varmaan muihinkin vastaaviin paikkoihin. Ajatus arvelutti, tuntui etteivät taulut välttämättä olisi turvassa sellaisessa paikassa.

Ystävät käyttivät valokuvattavina kehystetyt taulut, ja kevään aikana saatiin kaikki loputkin taulut kehystettyä ja Reetta Muranen (Studio Reetta Muranen) kävi kotonani valokuvaamassa loput taideteokset.

Pääsiäissunnuntaina tuli tieto, että Walleniuksen Wapriikki oli hyväksynyt näyttelyhakemuksen, mutta näyttelyaika olisi jo 27.4 – 22.5.2022.

Aikaa oli runsas viikko.

Osa näyttelyhakemukseen ilmoittamistani tauluista oli kehystämön näyttelyssä, joten vein sinne muutamia uusia tauluja kehystettäviksi ja näyttelyyn, ja toin Walleniuksen Wapriikin näyttelyyn ilmoitetut pois.

Pystytimme ”Henkisyyttä ja huumoria” näyttelyn Walleniuksen Wapriikkiin 26.4.202

Sen jälkeen, kun se näyttely oli ohi, 22.5.2022, näyttelytoiminta jatkui Jalmarin Kodolla, Rikun Ryhmäkodilla ja Kukkiakodolla Luopioisissa.

Vuoden viimeinen näyttely oli marraskuussa Art Villa Armas-galleriassa Kangasalla.



TAITEEN MERKITYKSESTÄ



”Kun taiteilija taideteosta tehdessään saa yhteyden henkeen, se vaikuttaa teoksen kautta – inspiroi sitä katsovia. Henkinen energia sitoutuu työhön.” Rainer Armiala

Rainer Armialan pyrkimyksenä oli avata ikkuna henkiseen aineellisen välityksellä.

Hänen maalauksensa ovat ikkunoita henkisiin kokemuksiin sen mukaan, mitä itse kunkin sisällä, sielussa on. Maalaukset luovat koettavissa olevan henkisen voimapiirin.

Maalaukset ovat kuvia, joissa on kätkettyjä merkityksiä, henkisiä tarkoituksia, jokin sanoma. Niissä on hyvyyden ja kauneuden laatu, ne ovat kuvia, jotka antavat toivoa ja luottamusta. Työt henkivät koettavissa olevia harmonian ja rauhan voimia. Joukossa on myös leikkisiä kuvia.

Rainer halusi teoksillaan luoda kauneutta ja vedota ihmisen korkeampiin puoliin, tarjota henkisesti kohottavia, joskus myös ravistelevia kokemuksia taiteen avulla.

Hän aloitti yli viisikymmenvuotisen taiteellisen työskentelynsä 1970-luvulla. Hänen töihinsä kuuluu meri- ja luontoaiheita, maisemia ja muotokuvia, reliefejä ja veistoksia puusta ja pronssista sekä taide- ja käyttöesineitä. Hänen töitään on Suomen lisäksi Ruotsissa, Saksassa ja Japanissa.

Uusi henkinen impulssi hänen taiteeseensa tuli 1996, kun hän oli vaikeassa elämäntilanteessa ja käyskenteli eräällä hautausmaalla ja katseli veistosta, joka esitti ristiin nojaavaa naista, jonka ilme ja olemus oli lohduton:

”Tee sinä kuvia, joissa hallitsee elämänvoima, usko tulevaiseen, etsi kauneutta kaikessa, rakenna rauhaa omalla tavallasi, sinussa itsessäsi on siihen valmius ja muista: Onni ja onnellisuus ei ole syntiä. Jos sinä tekisit tämän veistoksen, etkö kohottaisi naisen kasvoja niin, että hän katsoisi korkeuteen, eikä loisi katsettaan maahan – suruun. Näin olkoon ja näin on.”

                                                             **

RAINERIN TAITEESTA SANOTTUA



25.11.2022

”Tällä hetkellä Rainer Armialan näyttely on menossa Art Villa Armaassa ja syy miksi hänen taulunsa halusin näyttelyyn ja vierailijoiden nähtäväksi, on niiden korkeatasoisuus.

Vaikka Rainer Armiala on itseoppinut taiteilija, se ei vähennä hänen töidensä arvostusta, vaan hänen tapauksessaan on kyse poikkeuksellisesta lahjakkuudesta. Hänellä on täysin oma, tunnistettava tapa maalata tauluja ja tehdä veistoksia.

Hänen väripalettinsa on pääsääntöisesti pastellinsävyinen, hyvää mieltä ja valoisuutta katsojilleen tarjoava, mutta ei missään tapauksessa imelä. Työt ovat loppuun asti hiottuja, jopa kehyksiä myöten mietittyjä.

Kuvataiteelliset elementit, kuten sommittelu, täyttyvät töissä taidokkaasti. Työt ovat dynaamisen tasapainoisia ja töissä esiintyvät vastavoimat pitävät kuvan koossa ja eheänä kokonaisuutena. Useissa tauluissa on myös jännitettä, joka syntyy vastakohtien rinnastuksesta.”

Auli Tikkala galleristi

Art Villa Armas

                                                             ***



                                                          

                                            

***