Blogi

Näillä sivuille on koottu tietoa siitä, miten voi pysyä terveenä ja energisenä, kuinka stressireaktio pysäytetään ja puretaan vanhaa stressiä, tehostetaan aineenvaihduntaa, puhdistetaan ja harmonisoidaan kehon energioita ja vältytään ennenaikaiselta vanhenemiselta. Tiedon lähteinä ovat enimmäkseen Energialääketieteen pioneeri Donna Eden, Eden Energy Medicin, EEM ja hänen miehensä David Feinstein, kliininen psykologi, mutta myös Tri Christiane Northrup ja Nick Ortner sekä joitain satunnaisia kiinnostavia tiedonlähteitä.

Sisällys:
12. Käsissäsi on parantamisen taikaa

11. Varo energiavarkaita!

10. Stressireaktion hallinta

9. Päivittäinen energiaohjelma

7. Donna Eden ja Eden Energialääketieteen synty

6. Mitä hyötyä meridiaaneista on sinulle?

5. Henkisen maailman lahja – energia

4. Ikää karttuu, mutta ennen aikojaan ei ole pakko vanhentua

3. Tee sisäistä siivousta, järjestä energiasi

2. Ikivanha energiajärjestelmä joutuu koville nykyajan  elämän paineissa; stressireaktio

 1. Kehon energioiden havaitseminen

********************************************
Lokakuu 2018

Käsissäsi on parantamisen taikaa

Ensimmäinen lääke, joka ihmiskunnalla on ollut, on energia. Kätesi välittävät sähkömagneettista energiaa. Koska sähkömagneettista energiaa virtaa myös meridiaaneissa, voit ohjata käsilläsi energiankulkua niissä. Näin sinulla on kyky vaikuttaa itse kehosi terveyteen.
Ihmeelliset energiat, jotka ylläpitävät elämääsi terveyttäsi, kulkevat kaikkialla kehossasi. Ne vaikuttavat jokaisen yksittäisen elimen ja kaikkien elinjärjestelmien toimintaan. Kehossamme kulkevat energiat ovat elämän lahja meille: ne ovat aina mukanamme, ne ovat ensimmäinen lääke, joka ihmiskunnalla on ollut. Miten muuten aikaisemmat ihmiset olisivat voineet parantaa itseään ja toisiaan?
Kiinalaiset ovat tunteneet meridiaanit tuhansia vuosia, ja hoitaneet sairauksia niihin vaikuttamalla. Länsimaissa sitä oli pitkään vaikea uskoa, ja vasta joitakin kymmeniä vuosia sitten akupunktiohoito on hyväksytty täällä.
Nykyään meridiaaneissa kulkevaa energiaa voidaan havaita mittalaitteilla, samoin käsien energian vaikutusta meridiaaneihin.
Yksinkertaisinta itsehoitoa on ohjata käsillä meridiaanien kulkua.
Nykyinen kiivastahtinen elämänmeno stressaa, keinotekoiset sähkömagneettiset säteilyt, ravinnon kemialliset lisäaineet ja ilmansaasteet häiritsevät ja sekoittavat ihmisten energioita, joten ei ole mikään ihme, että ne tukkeutuvat, lukkiintuvat tai alkavat kulkea takaperin.
Oireina on usein väsymys, ajattelu ei suju, ilmaantuu kaikenlaista pientä kremppaa ja vaivaa.
Esimerkiksi olkapäällä kuljetettava olkalaukku katkaisee useita energialinjoja ja siitä seuraa voimien vähenemistä ja väsymystä. Nopea tapa korjaa tilanne: laita oikea käsi vasemmalle olkapäälle ja vedä kehon poikki oikealle lonkalle muutaman kerran ja sama vasemmalla kädellä oikealta olalta vasemmalle lonkalle.
On hyvin tärkeää, että imunesteet pääsevät virtaamaan vapaasti. Rintaliivien kaarituet saattavat tukkia rintojen alla sijaitsevat imukudokset ja estää imunestevirtausta. Rintojen alla on rivi kaarituen linjaa noudattavia lymfaattisia heijastepisteitä. Hiero niitä voimakkaasti muutaman sekunnin ajan. Rinnoissa nännien yläpuolella on myös pisteet, joita hierominen vapauttaa kehosta haitallisia aineita ja panee ne virtaamaan rinnan läpi.
Meridiaanien kulkua ohjaamalla pystyt tehostamaan ruuansulatusta, parantamaan kipuja ja tehostamaan immuunijärjestelmää, jotta se poistaa kehosta haitallisia aineita. Fyysisten juttujen lisäksi niiden ja/tai niillä olevien pisteiden kautta voit vaikuttaa keskittymiseen, stressin hallintaan, poistaa ahdistusta ja rauhoittaa ajatuksia.
Ellei sinulla ole mitään vaivoja tai terveysongelmia, kannattaa silti tutustua näihin Donna Edenin kehittämiin itsehoitomenetelmiin.
Selkävaivat ovat hyvin yleisiä. Minun kohdalleni osuivat iskiasvaivat. Kärsin niistä useita vuosia enemmän tai vähemmän ja uskoin, ettei niille mitään voi. Särkylääkkeitä kului paljon. Lääkärille en mennyt, koska en uskonut heidän osaavan auttaa. Hierojalla käynneistä ei niistäkään paljon apua ollut.
Vuosi sitten osallistuin Donna Edenin ja hänen miehensä David Feinsteinin pitämälle kahdeksan viikkoa kestäneelle Mindvalleyn järjestämälle nettikurssille Energy Medicin – A Personal Journey to Health and Vitality ja syvennyin tarkemmin kivunpoistoon. Selän alueelle vaikuttaa useita meridiaaneja.
Iskiakseen vaikuttavat virtsarakko-, paksusuoli- ja pericardium- (sydänpussi-) meridiaanit. Niiden rauhoittavien pisteiden piteleminen vähensi kipua, ja vähitellen energiankulku alueella normalisoitui ja kivut heikkenivät.
Samoin ruuansulatukseen liittyvistä ongelmista kärsivät hyvin monet. Ruuansulatukseen ja vatsantoimintaa vaikuttavat ohutsuoli-, perna-, maksa- ja paksusuolimeridiaanit. Esimerkiksi pernameridiaanin neurolymfaattisia heijastepisteitä hieromalla voi helpottaa oloaan, jos on erehtynyt herkuttelemaan liikaa. Ohutsuolimeridiaanin neurolymfaattisten pisteiden hierominen rintakehän alareunassa vaikuttaa ruuansulatukseen.
Donna Eden on kirjassaan kartoittanut energia-anatomian perusteet, joiden pohjalta voi alkaa tutustua omaan energiakehoonsa. Jos vaivaudut tutustumaan meridiaaneihin ja niiden vaikutusalueisiin, sinulla on käsissäsi keinoja korjata itse vaivoja ja terveysongelmia, joita mahdollisesti tulee myöhemmin.
Donnan miehensä Davidin kanssa kehittämä Viiden minuutin perusohjelma vakauttaa kehon energioita toimimaan kuten ne on tarkoitettu. Se on hyvä apu terveyden ylläpitämiseen.
Erilaiset muistisairaudet dementiaa ja Alzheimeria myöten ovat yleisiä ja pelottavia.
Meridiaanit kuljettavat energiaa myös aivoihin. Keskimeridiaani, joka kulkee häpyluusta alahuuleen, energisoi aivoja. Selkäpuolella hallitseva meridiaani, joka kulkee häntäluusta pään yli ylähuuleen, tukee hermojärjestelmää.
Pään alueella on useita neurovaskulaarisia pisteitä, joiden piteleminen vahvistaa verenkiertoa.
Kun panet kätesi otsalle noin 2½ cm kulmakarvojen yläpuolelle, kätesi kattaa tärkeimmät stressipisteet sekä keski-, vatsa- ja virtsarakkomeridiaanien neurovaskulaariset pisteet. Keskellä päälakea on keuhko-, sydän-, maksa-, keski- ja sappimeridiaanien neurovaskulaarinen piste muutamia mainitakseni.
Terveellisempää kuin kipujen turruttaminen särkylääkkeillä, on energioiden hoitaminen. Tuntuu lohdulliselta ja voimaannuttavalta ajatella, että terveyteni on paljolti omissa käsissäni.
Kehon energioihin tutustuminen avaa tien energioiden ihmemaahan.

17. toukokuuta 2018

Varo energiavarkaita!

Oletko joutunut energiavarkaan kohteeksi? On ihmisiä, jotka elävät ja kukoistavat toisten energioilla. Energioiden ymmärtäminen muuttaa sekä maailmankuvaa että ihmiskuvaa henkisempään suuntaan.
Energiasi virtaavat kehossasi, mutta ne ovat myös yhteydessä ulkomaailmaan ja toisiin ihmisiin.
Osa meistä on herkempiä toisten energioiden vaikutuksille. Jos kuulut herkkiin ihmisiin, jonkun lähellä olevan negatiivinen energia saattaa vaikuttaa sinuun ja mielialaasi, ja todennäköisesti joudut muita helpommin energiariiston kohteeksi tai suorastaan energiavampyyrin uhriksi (Näin ilmaisun ”Energy Vampire” dr. Christiane Northrupilla). Energiavampyyri vastannee narsistia.
Kehossasi vaikuttavista energioista tunnetuimpia ovat meridiaanit, chakrat ja aura. Meridiaanit kuljettavat energiaa joka puolelle kehoa. Aura suojelee kehoa ulkomaailman vaikutuksilta, mutta on myös yhteydessä siihen.
Meridiaaneista keskimeridiaani, joka kulkee häpyluusta alahuuleen, on herkkä ulkopuolisten energioiden vaikutuksille.
Chakrat ovat energiakeskuksia, jotka jakavat energiaa vaikutuspiiriinsä kuuluville elimille. Ne imevät energiaa ympäristöstä ja myös toisten ihmisten energioita, olivat ne millaisia hyvänsä, ja jakavat sen kehoosi. Ne myös vapauttavat energiaa ulos.
Tämä kuulostaa aluksi melko monimutkaiselta, mutta käy ymmärrettäväksi, kun käy asian ajatuksella läpi.
Myötäpäivään pyörivä chakraenergia liikkuu ulospäin ja ympäröi muita energioita. Vastapäivään pyörivällä chakraenergialla on taipumus liikkua sisäänpäin, vetää muita energioita puoleensa.
Nyt tarkkana: Kussakin chakrassa on seitsemän kerrosta. Jokainen kerros voi pyöriä sekä ulos- että sisäänpäin – se joko luovuttaa pois liikaa energiaa tai vetää energiaa puoleensa; niiden suuntakin voi muuttua.
Lisäksi myös vastapäivään pyörivä energia voi liikkua ulospäin, ja koska se energia vetää muita energioita puoleensa, sen imu voi ulottua ympäristöön ja imeä itseensä toisten energioita.
Vuosia sitten olin iäkkään Anni-tätini luona. Istuimme kahvipöydässä ja panin surullisena merkille miten väsyneiltä ja harmaalta hänen kasvonsa näyttivät. Jonkin ajan kuluttua huomasin värin palanneen hänen kasvoilleen ja hänen piristyneen selvästi. Ajattelin, että seurani oli selvästi virkistänyt tätiä. Samassa tajusin, että olin itse niin väsynyt, että jaksoin tuskin istua siinä. Väsymys meni kuitenkin ohi hetkessä, ja voin taas ihan hyvin.
Silloin en vielä tiennyt meridiaaneista ja chakroista, mutta myöhemmin ymmärsin, että täti oli tiedostamattaan imaissut energiaa minulta.
Toinen” energian siirtoon” liittyvä kokemus oli erään uuden naapurin kanssa. Olimme jutelleet muutaman kerran ja käyneet kai kerran yhdessä ostoksilla lähikaupungissa. Sitten hän pyysi minua mukaansa eläinlääkärille, koska hänen vanha ja sairas kissansa oli tullut elämäntiensä päähän. Eläinlääkärillä halusin odottaa odotushuoneessa, mutta hän pyysi minua jäämään. Yritin pysyä ulkopuolisena, mutta en onnistunut, vaan hänen ahdistuksensa siirtyi minuun ja koin sen rinnassani kipeästi. Todennäköisesti hänen sydänchakransa energia virtasi ulospäin. Siinä saattoi minun empaattisuuteni puolestaan olla tahtomattani avoin ja imaista tuskan minuun.
Eräs japanilainen tuttava oli huomannut omien tunteidensa muuttuvan yllättäen kaupungilla kulkiessa. Hän saattoi olla hyväntuulinen ja iloinen, mutta huomata äkkiä olevansa vihainen tai surullinen. Hän ihmetteli muutosta, mutta tuli siihen tulokseen, että se ei ollut hänen omaa tunnettaan, vaan jonkun muun tunne-energia oli siirtynyt häneen.
Mieheni kertoi osallistuneensa vuosia sitten erääseen keskusteluryhmään, jossa yksi ja toinen oli kertonut väsyvänsä, vaikka oli ryhmään tullessaan miten hyvällä mielellä ja voimissaan. Kerran heitä oli ollut paikalla vain neljä ihmistä. Heistä kolme oli väsynyt koko ajan enemmän ja enemmän, kun yksi voimistui silminnähden. Jälkeenpäin nämä kolme kertoivat tuntemuksistaan toisilleen, ja energiavaras paljastui.
Mitä sitten voi tehdä, jotta välttyisi näiltä energiarohmuilta?
Olen vuosien myötä kokeillut monia keinoja, suojameditaatioita ja muita, mutta mistään ei ole ollut pysyvää apua.
Vasta nyt, kun olen tehnyt Donna Edenin energiaharjoituksia, olen pystynyt suojautumaan energiavoroilta ja toisten negatiivisilta tunteilta.
Ensinnäkin olen tehnyt pitkän aikaa Donna Edenin ”Viiden minuutin päiväohjelmaa”. Donna sanoo sen luovan perustan muulle energiatyöskentelylle. (Menee pari kolme kuukautta ennen kuin energiamalli on juurtunut kehon energioihin, mutta kannattaa tehdä.)
Lisäksi olen vahvistanut energioiden virtaamista oikein seuraamalla meridiaaneja päivittäin. Niistäkään ei sinällään ollut estämään energiahyökkäyksiä, mutta ne ovat vahvistaneet muuten kehoni energioita.
Uskon, että varsinaisen suojan energiavarkaita vastaan olen saanut harjoituksella, jota Donna kutsuu ”vetoketjun sulkemiseksi”. Kirjoitin tuossa alkupuolella, että keskimeridiaani on altis ulkopuolisten energioiden vaikutuksille. Sen vuoksi sen voi sulkea seuraamalla sitä sen alkupäästä häpyluusta ylös alahuuleen, ja keskittyä samalla siihen, että sulkee sen kuin vetoketjun. Tee se kolme kertaa ja nakkaa lopuksi kuvaannollisesti avain pois. Plussana on se, että keskimeridiaani on altis vahvistuslauseille. Kannattaa liittää siihen jokin positiivinen lause kuten vaikka ”Olen tänään energinen”.
Toinen tapa, joka on auttanut meillä, on sydänchakran ja/tai solar plexus chakran ”puhdistaminen”. Siinä pyöritetään ensin kättä chakran päällä (noin 10 cm kehon yläpuolella) vastapäivään ja vedetään siten huonoa energiaa pois. Perusohje on kolme minuuttia puhdistamista. Tärkeää on ravistaa huono energia kädestä ennen kuin ryhtyy tasapainottamaan chakraa pyörittämällä kättä chakran yläpuolella myötäpäivään pari minuuttia. Mikään ei estä tekemästä pitempään kumpaakaan. Käytän vasenta kättä puhdistamiseen ja oikeaa tasapainottamiseen, mutta ne voi tehdä kummalla tahansa tai molemmilla käsillä.
Kaikkia chakroja voi tasapainottaa tällä tavalla.
Chackojen sijainnit löydät googlaamalla, ellet tunne niitä. Donna Edenillä on YouTubessa meridiaanien seuraamisen näyttävä video Tracing Meridians with Donna Eden ( alle 8 min.).
Ympärillämme on lisäksi keinotekoisia sähkömagneettisia ja muita säteilyjä, jotka vaikuttavat heikentävästi energioihimme. Olen nähnyt videon, jossa oli jollakin laitteella kuvattu säteilyjä, joita mm.tietokoneet ja erilaiset sähkömagneettiset ja laitteet säteilevät. Eri laitteista lähti teräviä säteilyjä ympäriinsä. Säteilyä tuli seinienkin läpi. (Eräs NASAn avaruustieteen laboratorion koe)
Se ei ollut mukavaa katsottavaa. Vastaavien säteilyjen ristitulessa olemme päivittäin enemmän tai vähemmän.
Donna Eden on kehittänyt ja koonnut harjoituksia, jotka vahvistavat kehoa sopeutumaan ja kestämään myös näitä säteilyjä ja poistamaan niiden vaikutuksia immuunijärjestelmästämme ja koko energiajärjestelmästämme. Edellä mainitut Viiden minuutin päiväohjelma (Five Minutes Daily Routine) ja meridiaanien virtauksen ohjaaminen päivittäin vahvistaa meitä selviämään niistä mahdollisimman hyvin. On sopeuduttava niin hyvin kuin voi, menneiseen ei ole paluuta.

Irmeli

2. toukokuuta 2018

I. Stressireaktion pysäyttäminen ja stressireaktiokierteen uudelleenohjelmointi:

Otsalla olevat ns. neurovaskulaariset pisteet vaikuttavat verenkiertoon koko kehossa. Kun pitelet niitä ollessasi stressaantunut, sormenpäiden energia estää verta poistumasta etuaivoista. Se voi myös ohjata verta takaisin etuaivoihin, jos olet jo ehtinyt hermostua. Voit myös työstää vanhoja tuskallisia muistoja käyttämällä tätä päivittäin kunnes muisto ei enää herätä tunnekuohua.

1. Aseta sormenpäät otsalle noin 2.5 cm kulmakarvojen yläpuolella oleville ”Voi ei”- kyhmyille.
2. Laita peukalot silmien viereen ohimoille. Hengitä syvään.
3. Ajattele asiaa, joka sinua stressaa, ikävää muistoa tai mieltä kuohuttavaa tapahtumaa, kunnes tunne laukeaa.
4. Muutaman minuutin kuluessa veri palaa etuaivoihin ja pystyt ajattelemaan selkeämmin.
5. Tai voit laittaa toisen käden otsalle ja toisen takaraivolle. Käsien välinen polariteetti luo energiayhteyden aivojen
etu-ja takaosan välille ja tyynnyttää munuaismeridiaanin pelkopisteitä muutamassa minuutissa.
6. Laita toinen käsi sydämen päälle ja naputtele toisen käden sormilla 5. ja 4. sormen väliä kohdassa jossa luut
yhtyvät.
Samalla tavalla voi purkaa vanhaa stressiä.

II. Jos käyt ylikierroksilla, voit rauhoittaa itsesi näin:
Kolmoislämmitin-meridiaanin rauhoittaminen

1. Laita sormet ohimoille ja pidä niitä siinä yhden syvän hengityksen ajan.
2. Hengitä syvään sisään ja liu’uta sormia hitaasti korvien ympäri ihoa silittäen ja hieman painaen.
3. Vie uloshengityksellä sormet alas korvien taakse, paina niitä alas pitkin kaulaa sen molemmin puolin ja jätä kädet
roikkumaan olkapäille.
4. Paina sormet olkapäihin ja, kun olet valmis, vedä ne lujasti olkapäiden yli ja anna niiden liukua keskelle rintaa,
sydämen päälle, toinen käsi toisen päällä. Tämä rauhoittaa.
5. Pysy asennossa usean syvän hengityksen ajan.

III. Jos olet pelon tai ahdistuksen vallassa, seuraavalla tavalla voi lievittää pelkoa:

3. Naputtele kämmenselässä, ranteen ja sormien puolivälissä, neljännen ja viidennen sormen yhtymäkohdassa olevaa
pistettä. Naputtele noin minuutti.
4. Ellei se vielä auta, naputtele toista kättä. Kun käyttää tätä tekniikkaa toistuvasti, pelon taustalla oleva
energiamalli alkaa muuttua, vaikka kyse olisi pitkäaikaisestakin pelosta.
5. Kolmoislämmittimen rauhoittaminen

*****

12. huhtikuuta 2018

PÄIVITTÄINEN OHJELMA (Donna Edenin mukaan)

auttaa kehon energiavirtauksia palautumaan luonnolliseen tilaansa; opettaa energiakentälle myönteisiä tapoja.

I. Aloita laittamalla toinen kätesi vastakkaisen olkapään yli, paina sormesi tiukasti olkapäähän ja vedä kätesi rinnan yli vastakkaiselle lonkalle ja sama toisinpäin. Voit tehdä ristiinvedot joko vuorotellen tai samalta puolelta 3-4 kertaa. Tämä saa energiat virtaamaan oikein puolelta toiselle.

II. NELJÄ NAPUTUSTA-harjoitus
1. Naputa tai hiero poskipäitä napakasti. Maadoittaa.
2. K27- Pisteet
Laita etusormesi solisluille. Siirrä sormiasi solisluiden sisänurkkiin asti. Vie sormet sitten suoraan alaspäin noin 2,5 cm solisluiden alle ja siitä saman verran molemmille sivuille. Siinä on pehmeä kohta. Naputtele tai hiero noin. 30 sek. Hengitä hitaasti sisään nenän kautta ja ulos suun kautta naputellessasi. Naputa napakasti, muuten vaikutus on päinvastainen. Naputa aina napakasti pisteitä.

– liitoskohtia, jotka vaikuttavat kaikkiin muihin meridiaaneihin
– näiden pisteiden naputtelu kääntää energiat ympäri, jos ne ovat alkaneet virrata takaperin; naputtelu lähettää aivoille kehotuksen tarkistaa energiamme; energisoi, jos on uninen olo; auttaa keskittymään ja ajattelemaan selkeämmin

3. KATEENKORVA (Thymus)
Kateenkorva sijaitsee rintalastan alla.
– sen naputtelu herättää kehon energiat, lisää voimaa ja vireyttä, vahvistaa immuunijärjestelmää
– kateenkorvan naputteleminen voi auttaa, jos olet kielteisten energioiden pommituksessa, saamassa flunssan tai taistelemassa tartuntaa vastaan

4. PERNAPISTEET (Spleen)
– pernapisteet sijaitsevat rintojen alla suoraan nännien alapuolella yhtä kylkiluuta alempana; niiden naputtelu tahdistaa kehon rytmejä, harmonisoi energioita ja hormoneja
– tasapainottaa veren sokeripitoisuutta, tehostaa immuunijärjestelmän toimintaa
– antaa lisää energiaa
– neurolymfaattiset pernapisteet ovat osa imunestejärjestelmää, joka poistaa kuona-aineita, taistelee tulehduksia vastaan, helpottaa ruuansulatusta

III. RISTIIN MARSSIMINEN (Cross Crawl)
Nosta oikeaa kättä ja vasenta jalkaa samaan aikaan. Laske ne alas ja nosta vasenta kättä ja oikeaa jalkaa vuorostaan.
– auttaa energiaa siirtymään oikean ja vasemman aivopuoliskon välillä; auttaa myös tuntemaan olon tasapainoisemmaksi, virkistää
– ajattelemaan selkeämmin, parantamaan koordinaatiota, harmonisoimaan energiat

IV. WAYNE COOK-ASENTO
Istu ja laita vasen jalkaterä oikealle polvelle. Kierrä oikea käsi vasemman nilkan etuosan ympärille ja vasen käsi vasemman jalan päkiän ympärille (jalkapohjan yli) niin, että sormet ovat jalan etupuolella. He
Sen jälkeen tee sormillasi pyramidi niin, että peukalot ovat kolmannen silmän kohdalla nenän yläpuolella. Tee hengitykset 3-4 kertaa. Vie viimeisellä uloshengityksellä kaikki sormet vastakkain keskelle otsaa ja vedä siitä voimakkaasti painaen otsan sivuille. tuo kädet hitaasti alas.

– Ollessamme uupuneita energiamme alkaa virrata meridiaaneissamme takaperin.
– Wayne Cook-asento saattaa kaoottiset, hajanaiset energiat takaisin järjestykseen
– Tekniikka on tehokas, kun on ylirasittunut ja asiat eivät selkiydy mielessä, kun huomaa tiuskivansa, ei pysty keskittymään, tai on puhuttava vaikeasta asiasta
– Energialinjat yhdistyvät niin, että energiat pääsevät virtaamaan läpi kehon. Stressi kytkee ajattelevat aivomme pois päältä. Wayne Cook-asento auttaa etuaivojen ja autonomisen hermoston energioita toimimaan harmonisemmin yhdessä.
(Hajanainen energia voi olla syynä, että puhuu hajanaisesti.)
– voi auttaa: selvittämään sisäistä kaaosta; näkemään asiat oikeasta näkökulmasta: keskittymään tehokkaammin; ajattelemaan selkeämmin
– epäjärjestelmällisyyteen, pakonomaisuuteen, liialliseen vihaan, hämmennykseen
– auttaa käsittelemään stressihormoneita; eheyttää kehon energioita vastustuskykyisemmiksi ulkopuolisille vaikutteille

V. KRUUNUCHAKRAN AVAAMINEN (The Crown Pull)
Laita sormesi vastakkain keskelle otsaa (kuten edellä). Vedä hitaasti sormia erilleen jonkin verran painaen ja venyttäen kulmakarvojen yläpuolella olevaa ihoa ohimoita kohti. Siirrä sitten sormesi hiusrajaan ja toista venytys. Jatka koko pään yli niskaan saakka ja alas pitkin niskaa yläosassa, keskellä ja alaosassa. Jätä sormet lepäämään hartioille. Hengitä syvään ja vedä sormet napakasti hartioiden yli eteen ja jätä sydämen kohdalle. Hengitä syvään.
– tyynnyttää hermostoa, poistaa mielen tukoksia, tehostaa ajattelukykyä, avaa korkeammalle innostukselle
– Tekee tilaa päähän, niin että veri voi virrata. Aivoselkäydinneste voi pumpata ylös selkärankaa, jotta energia voi kulkea ja yhdistyä oikealla tavalla ja rauhoittaa aivojen takaosan. Aivojen takaosa on se, joka määrää kaikesta, kun on stressaantunut pahasti. (tietokonetyössä selkiyttää päätä)
– Täytyy rakentaa tapoja, niin energia kulkee niitä kanavia pitkin
– Kun ihminen on stressaantunut pahasti, veri pakenee aivojen etulohkosta ja virtaa kehoon ”taistele tai pakene”-reaktiona. Se menee myös aivojen takaosaan. Aivojen etuosa voi menettää jopa 80% verestä. Jos panee käden otsalle ja käsittelee stressiä ajattelemalla sitä, ja pitää käden otsalla, alkaa vetää verta takaisin aivojen etuosaan ja pystyy taas ajattelemaan. (3 – 5 min.)

VI. LYMFAHIERONTA (the Neurolymphatic Massage) n. 5 sek./piste
K27-pisteet ovat neurolymfaattisia heijastepisteitä. Niitä löytyy rintalastan molemmilta puolilta kylkiluiden välistä ja rintalastan päältä; rintojen sivuilta ja alta, rintakehän alta ja reisien sisä- ja ulkopuolelta.
– kun neurolymfaattiset heijastepisteet tukkeutuvat, kehon kaikkien järjestelmien toiminta vaarantuu, tukkeutuneet pisteet tuntuvat aroilta
– älä hiero liian monta pistettä peräkkäin – hierominen vapauttaa myrkyllisiä nesteitä imunesteeseen ja sitä kautta verenkiertoon
– jos joku piste aristaa, hiero sitä vähän pitempään
– pisteiden hierominen voi pysäyttää uhkaavan flunssan
– ei saa hieroa sairaana kipeitä pisteitä

VII. VETOKETJUN SULKEMINEN (The Zip-Up)
– Keskimeridiaani voi toimia kuin radiovastaanotin, joka kanavoi sinuun toisten ihmisten kielteisiä ajatuksia ja energioita. Se kulkee häpyluusta alahuuleen. Kun vedät käsiäsi ylös, keskimeridiaani vetää samalla energiaa meridiaania ylös. Sen ”sulkeminen” auttaa sinua:
– tuntemaan olosi itsevarmemmaksi ja arvostamaan itseäsi
– ajattelemaan selkeämmin
– suojautumaan ympärillä olevilta kielteisiltä energioilta
– Naputtele ensin K-27-pisteitä rivakasti varmistaaksesi, että energia kulkee oikeaan suuntaan.

Lähde: Donna Eden ”Tasapainota kehosi energiat – löydä paras mahdollinen terveys, elinvoima ja ilo”

*****
17. tammikuuta 2018
DONNA EDEN JA EDEN ENERGIALÄÄKETIETEEN SYNTY

Olen koonnut tähän keskeisiä asioita Donna Edenin tiestä maailmankuuluksi parantajaksi ja stressistä ja stressinhallinnan tärkeydestä.

DONNAN MATKA ENERGIALÄÄKETIETEEN PIONEERIKSI

”Äitini mukaan synnyin hymyillen, ja ensimmäinen energia, jonka muistan tunteneeni, onkin energia, joka puhkeaa hymyksi. Kun hymyilen, ei oikeastaan tunnu siltä, että minä hymyilisin. Tuntuu pikemminkin siltä, että energia hymyilee minua. Rakastan tuota energiaa sen noustessa kasvoilleni, pokilleni ja silmiini ja täyttäessä koko olemukseni. Hymy ja nauru ovat perusoikeuksiamme.”

Näin Donna Eden aloittaa kuvauksensa omasta matkastaan parantamiseen kirjassaan ”Tasapainota kehosi energiat – löydä paras mahdollinen terveys, elinvoima ja ilo”.

Syitä, jotka johtivat hänet holistiseksi parantajaksi, energialääketieteen pioneeriksi, joka kiertää ympäri maailmaa opettamassa kehittämiään itseparannusmenetelmiä ja – tekniikoita, olikin runsaasti.
Syntyessään hänellä oli sydämessä sivuääni; kaksivuotiaana hän oli allerginen lähes kaikelle ja hänellä oli heinänuha; viisivuotiaana hän sairastui tuberkuloosiin (hänen äitinsä oli sairastunut siihen vuotta aikaisemmin); hänellä oli dysleksia. Kuusitoistavuotiaana alkoi MS-tauti, kaksikymmentäseitsemänvuotiaana hän sai lievän sydänkohtauksen ja vähän yli kolmikymppisenä vakavan astman. Joukkoon mahtuu hypoglykemiaa (tauti, jossa verensokeripitoisuus pienenee nopeasti) ja vaikeasta kuukautisia edeltävästä oireyhtymästä.
Hän oli niin allerginen melkein kaikelle ruualle, että joutui pari kertaa teho-osastolle syötyään orgaanisesti kasvatettuja vihanneksia.
Kolmekymmentäneljävuotiaana hänen rinnastaan löytyi kasvain. Hän oli vähän päälle kolmikymppinen, ja kaikki hänen kehonsa fyysiset järjestelmät olivat pettämässä. MS-tauti oli pahentunut niin, että hän joutui pyörätuoliin. Pahimmoillaan hän ei pystynyt pariin vuoteen kävelemään eikä puhumaan.

Kun viides lääkäri kehotti häntä ”järjestämään asiansa kuntoon”, hän kertoo saaneensa herätyksen. Koska länsimainen lääketiede ei pystynyt auttamaan, hän tajusi, että hänen oli parannettava itse itsensä. Hän halusi kasvattaa itse kaksi pientä tytärtään aikuisiksi.

Hänellä oli se etu, että hän oli pienestä asti nähnyt energioita. Hänen äitinsä ja sisarensa ja veljensä näkivät niitä myös. Parikymppiseksi hän luuli, että kaikki muutkin näkivät energioita.

Päästyään kotiin hän ryhtyi parantamaan itseään ja keskittyi ensimmäiseksi jalkoihinsa, koska ei ollut pystynyt kävelemään kahteen vuoteen MS-taudin takia. Hän huomasi, että energia ei kulkenut hänen reisissään. Hän sai kädellään ohjaamalla energian liikkeelle, mutta alussa vaikutus kesti vain kymmenisen minuuttia. Jatkamalla sitkeästi hän sai energiavirran kulkemaan ja pysymään suunnassa. Hän totesi, että energiaa täytyy totuttaa virtaamaan luonnolliseen tapaan kunnes virtaus pysyy luonnostaan.
Muutaman kuukauden kuluttua allergiat hävisivät, dysleksia parani ja lopulta myös MS-tauti ja muut vaivat.

Saatuaan itsensä kutakuinkin kuntoon, hän halusi auttaa muita oppimiensa menetelmien avulla.
Hän ei ollut tiennyt energioista muuta kuin sen, minkä itse näki. Vasta osallistuessaan vaihtoehtohoitoja käsittävälle luennolle, hän kuuli meridiaaneista ja chakroista ja että kiinalaiset olivat käyttäneet tuhansia vuosia meridiaaneilla sijaitsevia akupisteitä akupunktiohoidoissaan ja intialaiset parantaneet chakrojen energioita.
Kiertäessään myöhemmin eri puolilla maailmaa opettamassa menetelmiään, hänelle selvisi, että monet hänen löytämistään hoitomenetelmistä ja -tekniikoista tunnettiin jossain muodossa eri maissa ja monien intiaaniheimojen keskuudessa.
Donna sanookin, että energia on ollut ensimmäinen lääke, jota ihmiset käyttivät. Energia on kehon luontainen parantamisen muoto; jota ihmiset käyttävät vieläkin vaistomaisesti.
Esimerkiksi moni laittaa kätensä otsalle, kun koettaa ymmärtää jotain tai on stressaantunut. Käden sähkömagneettinen energia saa veren palaamaan etuaivoihin, joista se pakenee stressissä.

Voidakseen hoitaa ihmisiä Donna opiskeli Touch for Health-hoitomenetelmän ja suoritti hierojakoulutuksen saadakseen luvan koskettaa ihmisiä hoitaessaan.
Donna kertoo: ”San Diegossa sijaitsevalla Mueller College of Holistic Studios-opistolla oli tiukat vaatimukset, ja opin paljon anatomiasta, fysiologiasta ja terapeuttisen kosketuksen monista muodoista. Uskokaa tai älkää, mutta hierojien päättökokeesta vastasi vuoden 1977 San Diegossa siveyspoliisi. Poliisin päämääränä oli estää prostituoituja pääsemästä laillistetuiksi hierojiksi.
En oikein pärjää kokeissa, joten olin hermostunut koepäivän lähestyessä. Olin yksin huoneessa tylyn, pelottavan siveyspoliisin kanssa, ja mietin, kysyisikö hän minulta kysymyksiä tai pyytäisikö hieromaan itseään. Sen sijaan hän komensi: ’Näytä kätesi.’ Hän vilkaisi niitä ja ilmoitti: ’Pääsit läpi.’ ’Miten niin?’ kysyin. ’Sinulla ei ole kynsilakkaa ja kyntesi ovat lyhyet’ hän vastasi. ’Et ole prostituoitu.’
Tällä kyseenalaisella pätevyystodistuksella varustettuna avasin yksityisvastaanoton.”

Osallistuessaan terapioita käsittelevään tapahtumaan Donna tapasi David Feinsteinin. David Feinstein on kliininen psykologi, joka siihen aikaan työskenteli John Hopkins-klinikan psykiatrisella osastolla. Hän oli saanut ensimmäiseksi tehtäväkseen tutkia uusia terapiamuotoja.
Tutustuminen Donnaan ja hänen energiatyöhönsä johti Davidin vuosien myötä kehittämään Energiapsykologiaa ja käyttämään Donnan menetelmiä sen yhteydessä.
Tutustuminen johti myöhemmin avioliittoon ja vuosikymmenien yhteistyöhön energialääketieteen ja energiapsykologian parissa, yhteistyöhön, joka jatkuu edelleen.
Donna Edenin kyky nähdä energioita auttoi häntä kartoittamaan näkemänsä energiajärjestelmät ja käyttämään niitä monipuolisesti työssään energiahoitajana.

Työskenneltyään yli kaksikymmentä vuotta energiahoitajana, Donna alkoi kirjoittaa kirjaa käyttämistään menetelmistä ja tekniikoista, ja pyysi miestään auttamaan työssä.
David auttoi Donnaa haastattelemalla häntä ja etsimällä tutkimuksia energioiden vaikutuksista. Eräässä haastattelussa David kertoi uskoneensa, että kirja käsittelisi Donnan työtä ja esittelisi lähinnä erilaisia hoitotapauksia.
David kertoo edelleen, että hänelle energia merkitsi sähkömagneettista energiaa ja muita tieteen tuntemia energiamuotoja, ja että sen vuoksi hänen oli aluksi vaikea ymmärtää Donnan puheita ”kehon älykkäistä energioista”. Vasta työn edetessä hän ymmärsi, että Donna oli luonut selkeän järjestelmän näkemistään energioista ja niiden merkityksestä ja vaikutuksesta ihmiskehoon.

Heidän kirjansa Energy Medicin – Balancing Your Body´s Energies for Optimal Health, Joy and Vitality ilmestyi vuonna 1998 ja uudistettu toinen painos vuonna 2008. (Tasapainota kehosi energiat – Löydä paras mahdollinen terveys, ilo ja elinvoima; Basam Books 2015)

KEHON ELÄMÄÄ YLLÄPITÄVÄT PUOLUSTUSJÄRJESTELMÄT

Alkeellisimmissa organismeissa ei ole nähtävissä meridiaaneja, vaan ns. säteileviä virtauksia, jotka huolehtivat eliön tarpeista liikkumalla sinne missä niitä tarvittiin.
Evoluution myötä organismit kehittyivät. Monimutkaisemmissa elimistöissä tarvittiin joka päivä esimerkiksi ruuansulatusta, ja näiden säteilevien virtausten, ”hyperlinkkien” piti liikkua sinne hoitamaan tehtävää. Samoin kuin vesi uurtaa uran vuoren kylkeen, säteilevä virtaus loi polun ruuansulatus-prosessin hoitamiseen. Polku, jonka se loi, on meridiaani: reitti on valmis. Meridiaani on tehokkaampi kuin säteilevä virtaus. Vastaavalla tavalla eriytyivät muut kehon toiminnoista vastaavat meridiaanit.

Meillä on, kuten oli esi-isillämmekin, ulkoisia uhkia. Niistä selviytymisestä energiatasolla huolehtii kolmoislämmitin-meridiaani. Se vastaa taistele tai pakene-stressireaktiosta. Sen tehtävä on pitää meidät turvassa. Se oppi tunnistamaan vaarat ja muistamaan ne, ja käy kuin ritari taistoon heti, kun se tunnistaa uhkaa entisten kokemusten perusteella tai havaitsee jotain uutta, jota se ei tunnista, joten se aktivoituu oitis torjumaan.

Fysiologisella ja biologisella tasolla stressireaktio tapahtuu aivoissa.

Aivojen limbinen järjestelmä (keskiaivot) kuuluu kehityshistoriamme kannalta vanhaan
rakenteeseen. Se on tunteiden ja pitkäkestoisen muistin lähde, sinne koodautuvat negatiiviset kokemukset.

Limbiseen järjestelmään kuuluvat mantelitumake ja hippokampus.
Hippokampus on elin, joka muistaa asioita, mantelitumake on elin, joka muistaa tunteita.
Fysiologisella tasolla emootiot, tunteet, varastoituvat faskia-kalvoon.
Meridiaanit kulkevat juuri faskia-kalvolla.

Stressireaktio alkaa mantelitumakkeessa. Se on kuin palohälytin, joka ”haistaa”, että jokin uhkaa, ja tekee hälytyksen aivoille. Se ei tunnista onko kyseessä todellinen vaara tai uhka olemassaolollemme; aikaisemmat kokemukset ja muistot voivat saada mantelitumakkeen hälyttämään, kun jotain samankaltaista tapahtuu. Jo pelkkä tieto, odotus tulevasta hankalasta tai vaikeasta asiasta voi aiheuttaa hälytyksen.

Aivoissa hypotalamus panee taistele tai pakene-reaktion käyntiin. Siinä sen kanssa yhdessä energiatasolla toimii kolmoislämmitin-meridiaani.

Hypotalamus on väliaivojen osa, jossa on runsaasti harmaata aivoainesta ja aivotumakkeita. Niillä on pienuudestaan huolimatta erityisen tärkeä tehtävä. Ne säätelevät useita ruumiintoimintoja, mm. lämpötaloutta, nälkää, janoa, aineenvaihduntaa, kiintymystä, väsymystä ja unta ja sisäistä kelloa sekä suola- ja nestetasapainoa ja sukupuolirauhasten toimintaa.

Hypotalamus on kehon termostaatti, se vastaa sisäelintoiminnoista.
Normaalioloissa kolmoislämmitinmeridiaani huolehtii lämmön jakautumisesta tasaisesti kaikkialle, mutta ”taistelutilanteessa” (tai esim. suuttuessa) lämpö ja energia nousevat, veri virtaa kaulaan, kasvoille ja käsivarsiin; pakenemistilanteessa lämpö ja energia poistuvat ylävartalosta jalkoihin.

Stressireaktio käynnistyy:
Adrenaliini, lihasjännitys, verenpaine, verensokeri ja syke nousevat, kortisolia, joka on stressihormoni, erittyy.
Stressissä energiaa suunnataan sinne, missä sitä tarvitaan vaaran torjumiseksi, ja sitä otetaan sieltä, missä pärjätään tilapäisesti tyhjäkäynnillä. Häviäjiin kuuluu ruuansulatus, koska on tärkeämpää saada runsaasti hapekasta verta suuriin lihaksiin taistele tai pakene-reaktion turvaamiseksi. Samaten immuunijärjestelmältä viedään energiaa, joten se ei voi silloin hoitaa kunnolla virusten ja bakteerien torjuntaa. Sen vuoksi stressaantuneet ihmiset sairastuvat muita helpommin ja potevat oireet voimakkaampina kuin muut.
Kolmoislämmitin reagoi stressiin

Kolmoislämmitin tuo tietoa kaikille meridiaaneille ja elimille, joista ne huolehtivat. Se ottaa puolustusjärjestelmän käyttöön energiaa kehon eri järjestelmistä, elimistä ja paikoista. Se voi viedä energiaa käyttöönsä mistä tahansa muualta paitsi sydämestä, joten kehoa ja sen toimintoja ylläpitävät energiajärjestelmät, meridiaanit, tukkeentuvat, lukkiutuvat, kulkevat väärään suuntaa, eriytyvät, kun pitäisi virrata yhteen.
Ensimmäiseksi kolmoislämmitin vie energiaa pernameridiaanilta, joka on sen vastapari.
Se ottaa energiaa myös ruuansulatukselta ja stressin jatkuessa lisäksi immuunijärjestelmältä.

”Hippokampus on täynnä soluja, jotka reagoivat kortisoliin. Pieninä annoksina se auttaa asioiden mieleen painamista, mutta suuret määrät kortisolia heikentävät oppimista ja muistijälkien muodostumista. Kun elimistöön tulvii stressihormoni kortisolia, se alkaa estää toisia biokemiallisia tapahtumia, esimerkiksi muistijälkien muodostumista. Stressi heikentää myös keskittymiskykyä, mikä taas osaltaan estää oppimista.
Kortisolitulva voi jopa vaurioittaa hippokampusta. Kortisoli vaientaa hypotalamuksen, aivolisäkkeen ja lisämunuaisten keskinäistä aktiivisuutta.

”Myös mieliala laskee, toisinaan masennukseen asti, sillä kortisolihyökkäys vaikuttaa haitallisesti niihin aivojen biokemiallisiin tapahtumiin, jotka säätelevät mielialaamme. Masennuksen voidaan aina katsoa olevan loppujen lopuksi reaktio stressiin.” (Keijo Tahkokallio: Mitä tehdä levottomille lapsille)

Stressi kutistaa hippokampusta ja saa samalla mantelitumakkeen hermosolut kasvamaan ja haaroittumaan; hippokampuksen ja mantelitumakkeen yhteistyö häiriintyy, jolloin voi käydä niin, että muistot kytkeytyvät huonosti aikaan ja paikkaan, ja mantelitumakkeeseen kytkeytyneet tunnemuistot saavat ylivallan käyttäytymisen säätelyssä.

Kun stressi lisäksi heikentää etuaivojen toimintaa viemällä niistä verta, vaikeutuu tunnereaktioiden hallitseminen. Aivojen etuotsalohko on erikoistunut valintojen ja päätösten tekoon. Sen tehtävänä on myös suodattaa ja vaimentaa mantelitumakkeen lähettämiä tunneviestejä ja pitää stressi hallinnassa.
Kun etuotsalohkot eivät kykene hoitamaan tehtäviään, tunnereaktiot villiintyvät ja niiden järkevä hallinta heikkenee. Impulssikontrolli on heikkoa. Ajatus ei kulje. Meillä on vielä vaistomainen kyky reagoida tähän: moni laittaa kätensä otsalle, kun pitää ajatella, keskittyä johonkin, jolloin käden sähkömagneettinen säteily vetää verta takaisin etuaivoihin, josta se pakenee stressissä.

Kolmoislämmitin luotiin ulkoisista vaaroista selviytymiseen maailmassa, jossa ei ollut ihmisen tuottamia ilmansaasteita, kemikaaleja, keinotekoista sähkömagneettista säteilyä ja monia muita aineita, joita meidän elämänpiirissämme on koko ajan yhä enemmän, ja joista kolmoislämmittimen pitäisi kyetä erottamaan vaaralliset ainekset ja uhat.
Se joutuu lähes koko ajan olemaan varuillaan kyetäkseen suojelemaan kehoasi. Se alkaa käydä ylikierroksilla ja saa aikaan stressireaktion jo silloin, kun tietokone reistailee, harmistut myöhästyessäsi bussista, kun tavarat eivät pysy käsissäsi, kaadat kiireissäsi kahvia puserollesi – ja äkkiä paiskot tavaroita ja äriset kiukkuisena. Ylikuormittunut kolmoislämmitin voi saada ”kiehumaan yli”.

Kolmoislämmitin huolehtii myös immuunijärjestelmän kyvystä tunnistaa ja tuhota kehoon tunkeutujat.
Sen parin, pernameridiaanin tärkeä tehtävä on pitää yllä tehokasta puolustusjärjestelmää huolehtimalla terveydestä ja ”sisäisestä” turvallisuudesta, varmistaa, että kaikki energiajärjestelmät toimivat harmonisesti.
Pernameridiaani hallitsee pernaa ja haimaa, mutta on tekemisissä imunesteen, imusolmukkeiden, kateenkorvan, nielurisojen ja luuytimen kanssa. Se hoitaa verenkiertoa, aineenvaihduntaa, ravinnon jakelua kaikkialle kehoon, vasta-aineiden tuotantoa ja pyrkii säilyttämään sisäisen tilansa tasapainossa eri tilanteissa (homeostaasi). Tämän lisäksi se vaikuttaa myös uusien energioiden, tunteiden ja kokemusten prosessointiin.
Kolmoislämmitinmeridiaanin ja pernameridiaanin epätasapaino on vastuussa mm. ruuanhimosta, ahdistuksesta, ajattelun sumuisuudesta, mielialanvaihteluista allergioista, kuukautisia edeltävistä oireista ja monista autoimmuunisairauksista.

Nykyaikaisissa teollistuneissa yhteiskunnissa kolmoislämmittimen ja pernameridiaanin epätasapainosta on tullut varsinainen epidemia. Kolmoislämmitin voi tehtäväänsä hoitaessaan viedä energiaa kaikilta muilta järjestelmiltä paitsi sydämeltä. Sen se tekee usein, ja on hyvin monilla meistä jatkuvassa hälytystilassa.

Koska kolmoislämmitinmeridiaani ja pernameridiaani vastaavat yhdessä kehon säilymisestä, ensimmäinen, jolta kolmoislämmitin vie energiaa, on pernameridiaani. Tuloksena on jatkuvasti ylienerginen kolmoislämmitin ja vähäenerginen pernameridiaani.
Pernameridiaanin tärkeimmät elimet, perna ja haima aloittavat aineenvaihduntaprosessin kehossa.
Kun niiltä otetaan jatkuvasti energiaa, niiden hallitsemat aineenvaihduntaprosessit häiriintyvät.
Ennen pitkää tällainen epätasapaino vaikuttaa negatiivisesti paitsi kehoosi, myös mieleesi ja henkeesi.
Kolmoislämmitin voi ottaa energiaa ruuansulatukselta ja stressin jatkuessa immuunijärjestelmältä altistaen kehoa sairauksille.
Kortisoli on tarkoitettu toimintaan – taisteluun tai pakenemiseen. Liikkuminen kuluttaa stressihormonit adrenaliinin ja kortisolin kehosta; kun jäät paikoillesi, kortisoli muuttuu myrkyksi elimistössä.
Kolmoislämmittimen ja muiden säteilevien virtausten energia aktivoi immuunijärjestelmän solutason – lymfosyytit, tymosyytit, B-muistisolu, auttaja- ja tappaja-T-solut, antigeenit ja vasta-aineet. Niiden vuorovaikutuksessa piilee immuunijärjestelmän tehokkuus.

6. MITÄ HYÖTYÄ MERIDIAANEISTA ON SINULLE?

Kiinalaiset ovat tuhansia vuosia parantaneet sairauksia meridiaaneilla olevia akupisteitä stimuloimalla. Oletko tullut ajatelleeksi, että myös sinun kehossasi on samanlaisia meridiaaneja?

Ja mitä hyötyä niistä sitten on? Suomalainen terveydenhoito-järjestelmä ei tunne meridiaaneja, ja vain jokunen lääkäri käyttää akupunktiota työssään. Et ole aikonut mennä akupunktiolääkärille, ehkä podet neulakammoakin.
Meridiaanit kuljettavat energiaa samalla lailla suomalaisten kehoissa kuin kiinalaisten.
Meridiaaneista on se hyöty, että ne ovat aina mukana. Niiden tehtävä on kuljettaa energiaa koko kehoosi, kaikille lihaksille ja elimille.
Ehkä ihmettelet edelleen, mitä tekemistä sinulla on meridiaanien kanssa? Kai ne hoitavat hommansa.
Niinhän ne tekevät, mutta meridiaanien energiavirtauksen tielle voi tulla esteitä, ja ne voivat tukkeentua, lukkiutua, virrata takaperin tai jopa alkaa kulkea yksipuolisesti vain toisella puolella kehoa, vaikka niiden kuuluisi virrata puolelta toiselle.
– Mikä niitä estää?
Esimerkiksi stressi, jolloin stressihormoni kortisolia erittyy kehoon. Se on tarkoitettu ”taistele tai pakene”-reaktion toteuttamiseen, jotta pelastuisit vaarasta. Meidän oloissamme joudumme enää harvoin sellaiseen tilanteeseen, että pitäisi tapella tai juosta karkuun, mutta primitiivinen suojelujärjestelmämme ei tee eroa siitä, onko uhka vaarana henkiinjäämiselle, suutuitko jollekulle vai muistuuko joku vanha vääryys tai moka mieleesi. Mikäli et tee käy taistoon tai lähde käpälämäkeen, kortisoli jää kehoosi ja muuttuu haitalliseksi. Kehoosi on kertynyt muitakin myrkkyjä ilmansaasteista, ravinnon sisältämistä kemikaaleista, keinotekoisista sähkömagneettisesta säteilystä ja lisäksi sinne on jäänyt tunneylijäämiä – haitallisia nekin. Kemialliset myrkyt saavat energiat pysähtymään.
Mutta ei hätää – sinulla on aina mukanasi välineet – omat kätesi – joiden avulla voit puhdistaa kehoasi haitallisista aineista hieromalla imunestejärjestelmän neurolymfaattisia heijastepisteitä. Niitä on eri puolilla kehoa, ja ne kattavat kaikki elimet.
Voit aloittaa vaikka näistä:
– Hiero rintojen sivua kainalon kohdalta alas ja rintojen alta.
– Siirrä sitten sormesi rintalastan vierestä solisluun alta noin parin senttiä olkapäiden suuntaan pehmeään kohtaan, ja hiero siitä.
Hiero pyörittävällä tai ylös alas liikkeellä. Tiedät osuneesi oikeaan kohtaan, kun löydät kipupisteen. Heti sen vieressä on toinen, ja niiden alla kolmas lymfapiste.
– Hiero sitten rintalastaa ylhäältä alas.
– Rintalastan vierestä kylkiluiden välejä.
– Sitten pistettä alimman ja toiseksi alimman kylkiluun välistä nännien alapuolelta ja seuraavaksi rintakehän alareunaa.
– Reisien ulkosivuja hieromalla puhdistaa paksusuolimeridiaania ja reisien sisäpuolia hieromalla ohutsuolimeridiaania.
Hierominen laittaa kuona-aineita liikkeelle, joten juo hierottuasi. Voit hieroa muutamaa pistettä tai kohtaa päivässä.
Näiden pisteiden käsittely energisoi, raikastaa oloa, poistaa kehosta seisovia energioita tunneylijäämiä myöten.

Esimerkiksi maksan tai munuaisten tilaan ei voi vaikuttaa muuten kuin ravinnolla – vai voiko?
– Kyllä. Voit vaikuttaa elimiisi hoitamalla niitä vastaavia meridiaaneja kuljettamalla käsiäsi meridiaanin kulkusuuntaan joko kehoa koskettaen tai vajaan 10 cm päässä kehosta. Käsissä on sähkömagneettista säteilyä kuten meridiaaneissa, ja sen vuoksi voit ohjata meridiaanien energiavirtaa.
Seuraamalla meridiaania vahvistat sen energiaa. Voit myös huuhdella, puhdistaa, meridiaanin energiaa kuljettamalla kättäsi ensin vastavirtaan pitkin meridiaania ja sen jälkeen seuraamalla kädelläsi energiavirtaa oikeaan suuntaan.

Nämä ovat vain muutamia keinoja, joilla voit itse alkaa hoitaa itseäsi ennalta ehkäisevästi.
Meridiaanien seuraamisesta on YouTubessa Donna Edenin video Tracing meridians with Donna Eden.

5. HENKISEN MAAILMAN LAHJA – ENERGIA?

Mitä teet, kun jokin paikka on kipeä? Kun päätä särkee, oletko laittanut kätesi otsalle tai pidellyt päätäsi? Hierotko kipeää vatsaa kädelläsi?

Entä mitä teet, kun ajatus ei kulje? Panetko kätesi otsalle tai hierotko otsaasi? Miten reagoit, kun huomaat tehneesi jotain päin mäntyä? Läimäytätkö kätesi otsalle voihkaisten: ”Voi ei!” Miten reagoit pelätessäsi, ahdistuneena, stressaantuneena (jos jätetään verbaaliset ilmaisut pois)? Oletko silloinkin laittanut kätesi otsalle/peittänyt kasvosi niin, että sormenpäät ovat otsalla? Olet varmaan nähnyt jonkun muunkin tekevän em. eleitä.

Vaisto ohjaa käsiämme ongelmakohtiin. Kauhistuessaan tai pelästyessään kätensä otsalle painava ihminen tekee sen, mitä tilanteessa on tehtävä: hän estää verta poistumasta etuaivoista pysäyttääkseen stressireaktion. Muuten etuaivot voisivat menettää jopa 80% verta, joka menisi ”taistele tai pakene-reaktion” tarpeisiin, jolloin pää ei toimi. Käden pitäminen otsalla tehostaa veren virtaamista takaisin aivoihin.

Aikojen alussa, kun ihmiskunta oli lähempänä henkistä maailmaa, parantamisen mysteereihin vihityt papit välittivät henkistä tietoa ja opettivat parantamistaitoa.

Sieltä kaukaan on energioilla parantaminen lähtöisin, sen vuoksi eri puolilla maailmaa ihmiset ovat hoitaneet ja hoitavat edelleen itseään ja muita ohjaamalla ja puhdistamalla energioita: kiinalaiset ovat tunteneet meridiaaneihin perustuvan akupunktion tuhansia vuosia, intialaisilla on pitkä perinne chakrajärjestelmän käytössä. Meridiaanit ovat energiakanavia, chakrat energiakeskuksia.                                                                                                Hopi-intiaanit tunsivat kivunpoistamismenetelmiä. Refleksivyöhykkeisiin perustuvaa terapiaa kuvasivat tohtorit Adams ja Bell Saksassa 1585. Cherokee-intiaanit olivat käyttäneet samantapaista menetelmää luultavasti tuhansia vuosia.

Donna Eden, joka näkee energioita, on kahdenkymmenekolmen vuoden ajan hoitanut ihmisiä heidän energioitaan puhdistamalla ja tasapainottamalla ja opettamalle heitä hoitamaan itseään. Nyt hän kiertää ympäri maailmaa opettamassa eri yleisoille itsehoitomenetelmiä ja kouluttamalla Eden Energy Medicinähoitajia.                                      Hän on koonnut energiajärjestelmät energia-anatomian oppaaksi ja esittää kokemuksensa perusteella valtavan määrän erilaisia helposti opittavia menetelmiä, joilla voi itse korjata meridiaaniensa virtausta.

Mielenkiintoista on, että hän kertoo luulleensa keksineensä itse jonkin menetelmän, ja kuulleensa myöhemmin hämmästyksekseen monta kertaa, että sitä tai vastaavaa käyttivät Hopi-intiaanit tai muut vähemmän teollistuneiden alueiden asukkaat.

Energioilla parantaminen on jumalten lahja meille. Se on aina käytettävissä, sillä ei ole sivuvaikutuksia, se ei vahingoita millään tavalla, se ei maksa mitään, se on meidän käsissämme – aivan todella.

Lahjan arvoa lisää se, että tasapainottamalla energoitamme voimme estää sairauksia, joista monet johtuvat tukkeentuneista, lukkiutuneista tai takaperin virtaavista energioista.

Stressi on tuhoisaa terveydelle: Stressireaktiossa erittyy kortisoli-nimistä stressihormonia. Kortisoli säätelee muita hormoneja ja on sen vuoksi tärkeä. Pitkään jatkuessaan korkea kortisoli-taso vaikuttaa sydämen toimintaan, immuunijärjestelmään, seksuaalisuuteen, uneen, ruuansulatukseen, hengitykseen, verenkiertoon ja – ennenaikaiseen vanhenemiseen!

Teet jo paljon itsesi hyväksi, kun opettelet hallitsemaan stressiä ja vähentämään stressihormoni kortisolin haittavaikutuksia. Esimerkiksi otsapisteiden piteleminen 2-3 minuuttia yleensä riittää.                                                                                                                                         Toinen tärkeä asia on imunestekierron tukeminen; sillä ei ole omaa pumppua kuten sydämellä. Liikunta aktivoi sitä, mutta sen neurolymfaattisten pisteiden hierominen auttaa kuona-aineita poistumaan kehostasi.

Sekä stressin hallinnasta että imunestekierron aktivoimisesta löydät tietoja aikaisemmista blogeistani.

4. IKÄÄ KARTTUU, MUTTA ENNEN AIKOJAAN EI OLE PAKKO VANHENTUA

Päivä päivältä sitä kertyy lisää, ikää, vuosia, vuosikymmeniä. Miksi iän karttuminen näkyy toisissa enemmän kuin toisissa?                                                                                                            Tiedetään, että elämäntavat vaikuttavat, se mitä syömme, minkä verran liikumme, mutta sille mitä kehomme sisällä tapahtuu, sille emme voi mitään? Vai voimmeko sittenkin?  Nobel-palkinnonsaaja tiedenainen Elizabeth Blackburn ja terveyspsykologi Elissa Epel ovat tutkineet ihmismielen, ajatusten, tunteiden ja asenteiden vaikutusta kehoon biologisella tasolla.

Kaikkien solujemme geneettisessä ytimessä on telomereiksi kutsuttuja ”osasia”, jotka ovat kromosomien päissä. Ne lyhenevät joka kerta, kun solu jakautuu, ne siis vaikuttavat siihen kuinka nopeasti solu vanhenee. Kun ne tulevat liian lyhyiksi, solu lakkaa kokonaan jakautumasta. Kaikkia syitä solujen vanhenemiseen ei vielä tiedetä, mutta lyhyet telomerit ovat yksi pääsyistä.

Ikääntyminen on dynaaminen prosessi, jota voidaan nopeuttaa tai hidastaa.

Telomerit eivät vain yksinkertaisesti toteuta geneettistä koodiasi, telomerisi kuuntelevat sinua. Syömäsi ruoka, liikunnan määrä, se, miten vastaat haasteisiin ja monet muut tekijät näyttävät vaikuttavan telomereihisi ja voivat estää ennenaikaisen ikääntymisen solutasolla. Eräs hyvästä terveydestä nauttimisen edellytyksistä on se, että yksinkertaisesti teet oman osasi vaaliaksesi tervettä solujen uudistumista.

Seuraavien ajatusmallien on todettu olevan epäterveellisiä telomereille.

 1. Kyyninen vihamielisyys – voimakas viha ja jatkuvat ajatukset, että toisiin ihmisiin ei voi luottaa.
 2. Pessimismi
 3. Asioiden märehtiminen. Se eroaa tavallisesta sisäisestä asioiden tarkastelusta ja analyysista, siitä miksi asiat tapahtuvat tietyllä tavalla. Siitä voi seurata joitain epämukavia tunteita, mutta märehtiminen tuntuu kauhealta eikä johda tuloksiin vaan jatkuvaan uudelleen märehtimiseen ja jatkuvaan stressiin. Kun työstät jotain asiaa, voit ajatella, että ”Tämä on vain ajatus.”
 4. Ajatusten ja tunteiden tukahduttaminen. Jos pyrimme hallitsemaan stressaavia ajatuksia upottamalla pahat ajatukset alitajuntamme pohjamutiin, se voi kostautua.

Kroonisesti stressaantuneiden aivojen voimavaroja on jo verotettu – sitä kutsutaan kognitiiviseksi kuormaksi – joten niiden on vielä vaikeampaa tukahduttaa onnistuneesti ajatuksia. Sen sijaa että stressi vähenisi, saamme sitä lisää. Pienessä tutkimuksessa yhdistyi negatiivisten tunteiden ja ajatusten voimakas tukahduttaminen telomerien lyhenemiseen. Tukahduttaminen yksin tuskin riittää vahingoittamaan telomeerejä, mutta se voi johtaa krooniseen stressiin ja depressioon, jotka molemmat voivat lyhentää telomerejäsi.

 1. Ajatusten harhailu; teet yhtä asiaa ja ajatuksesi kiertelevät ties missä.

Tekosi ovat tulosta tunteistasi, ajatuksistasi ja uskomuksistasi.

 1. Rauhallisuus, rakkaus, ymmärtäminen; et ota asioita liian henkilökohtaisesti.
 2. Tasapainoinen hengittäminen niin sisään-ulos kuin ihmissuhteissa, antaminen ja vastaanottaminen.
 3. Nauraminen, huumori. Ne lisäävät endorfiinien erittymistä kehoon.
 4. Kiitollisuus elämästä, siitä mitä sinulla on.
 5. Riittävä uni.
 6. Terveellinen, sinulle sopiva ravinto ja riittävä liikunta.

Henkesi asuu kehossasi, sillä ei ole muuta kotia täällä maan päällä, sen vuoksi siitä kannattaa pitää hyvää huolta.

Artikkeli on yhdistelmä vapaasti suomennetusta IDEAS.TED.COM-sivuston artikkelista ja M.D; M.P.H Ed Parkin videohaastattelusta.

 

3. TEE SISÄISTÄ SIIVOUSTA, JÄRJESTÄ ENERGIASI!

Aloita syyssiivous kehossasi, opettele muutamia Donna Edenin (EEM – Eden Energy Medicin) tekniikoita.

Tunnet fyysisen kehosi ja muistat jotain siitä, miten se toimii. Hengitys, ruuansulatus ja muut fysiologiset ja biologiset prosessit hoituvat itsestään. Riittää että hengität happea ja syöt terveellisesti ja liikut, niin pysyt terveenä?

Meidän ympäristömme on kuitenkin täynnä tekijöitä, jotka vaikuttavat haitallisesti terveyteesi: ilmansaasteita hengitysilmassa, kemikaaleja ravinnossa, keinotekoisia sähkömagneettisia säteilyjä joka puolella, melua, stressiä. Kaikista näistä kehosi ja elimistösi täytyisi selvitä elinvoimaisena ja terveenä. Jonkin aikaa se onnistuu, mutta jossain vaiheessa ne kuormittavat liikaa kehoasi.

Jo stressi yksinään saa kehosi energiat sekaisin. Siihen suositellaan kävelyä luonnossa, meditaatiota, rentoutumista monin eri tavoin. Niistä on apua, mutta kehoosi kertyy silti stressihormonia, joka jäytää elinvoimiasi. Siihen kertyy lisäksi monenlaisia kemikaaleja, jotka rasittavat elimiäsi ja vaikeuttavat niiden toimintaa.

Kehossasi on fyysisten elinten ja aineiden ohella energiaa; kaikki elimesi tarvitsevat energiaa. Kehosi energiat ovat vuorovaikutuksessa ympäristön energioiden kanssa.

Vastaavasti kuten teitä pitkin kuljetetaan ruokaa ja kaupat jakavat niitä, meridiaanit kuljettavat energiaa kaikkialle kehoosi ja energiakeskukset, chakrat, jakavat energiaa vaikutuspiirissään oleville elimille. Ja samoin kuin kuljettajat ja myyjät saattavat välillä lakkoilla ja ruuan jakelu häiriintyy, meridiaanit voivat lukkiutua, tukkeentua tai lähteä virtaamaan takaperin tai yksipuolisesti sen sijaan, että virtaisivat puolelta toiselle kuten kuuluu. Silloin sinua väsyttää, energiasi on vähissä, vaikka päivä jatkuu ja tekemistä riittää.

Jos syynä on stressi, äkillinen voimakas stressireaktio, saat pysäytettyä sen muutamassa minuutissa. Stressissä veri pakenee etuaivoista ”taistele tai pakene”-reaktiossa, mutta saat sen palaamaan sinne pitämällä sormenpäitäsi (tai kättäsi) noin 2½ cm kulmakarvojen yläpuolella olevilla kohoumilla. Sormenpäittesi energia estää verta poistumasta etuaivoista. Se voi myös ohjata verta takaisin etuaivoihin, vaikka olisit jo ehtinyt hermostua.

Jos olet kaupungilla ja tunnet olosi hajanaiseksi tai uupuneeksi, voi olla että energiasi ovat tukkeutuneet tai kulkevat yksipuolisesti, etenkin jos kannat olallasi olkalaukkua. Laukun hihnat katkaisevat olkapään yli kulkevia meridiaanien energialinjoja.

Energiat voi ohjata kulkemaan puolelta toiselle hyvin yksinkertaisesti: paina oikean käden sormenpäät tiukasti vasempaan olkapäähän ja vedä kädellä rinnan poikki oikealle lonkalle. Toista muutaman kerran ja tee sama toiselle puolelle.

Lisää energiaa voit saada naputtelemalla neljää kohtaa:

 1. poskipäitä (vatsameridiaanin pisteitä; maadoittaa)
 2. solisluiden alla rintalastan yläosan vieressä olevia pehmeitä kohtia (munuaismeridiaanin pisteet K27). Niiden naputtelu kääntää energiat ympäri, jos ne ovat alkaneet virrata takaperin.
 3. rintalastaa (kateenkorvaa rintalastan alla; Tarzanin tapaan). Lisää vireyttä ja antaa uutta voimaa sekä vahvistaa immuunijärjestelmää. Kateenkorvan naputtelu voi auttaa, jos olet saamassa flunssan; tee sitä useamman kerran.
 4. pernapisteiden naputtelu rintojen alta. Pisteet sijaitsevat suoraan nännien alapuolella yhtä kylkiluuta rintaa alempana. Perna on tärkeä immuunijärjestelmän toiminnalle, ja sen pisteiden naputtelu poistaa kehosta haitallisia aineita. Naputtele kolmella sormella (peukalo, etu- ja keskisormi yhdessä) napakasti noin 15 sek tai pitempään.

Mikäli otat nämä tekniikat päivittäiseen käyttöön, vahvistat energioitasi kulkemaan niin kuin niiden on tarkoitus.

Jos ajatus pitkin päivää tehtävistä ”energiakorjauksista” tuntuu työläältä etkä usko pystyväsi siihen, ajattele että henkesi asuu kehossasi (se on sen ainoa asuinpaikka!) kuten sinä kotonasi. Etkö vain pitkin päivää järjestele kotiasi? Laitat tavaroita paikoilleen, keräät lattialta roskia, pyyhkäiset jotain, joka on roiskahtanut pöydälle tai lattialle, pyyhit pölyä jne.

Mikset tekisi samaa kehollesi, poistaisi stressihormonia ja ilmansaaste- ja kemikaalikuonaa kehostasi ollaksesi elinvoimainen ja terve? Siihen tarvitaan vain muutama helppo nopeasti opittava liike tai tekniikka.

Imunesteellä ei ole pumppua kuten verenkierrolla. Liikkuminen tukee imunestekiertoa, mutta päivän mittaan kehoon kertyy kuona-aineita niin ympäristöstä kuin tunnekuonaa, joka voi aiheuttaa tukoksia imunesteen virtauksessa, jolloin se ei tietenkään voi hoitaa kunnolla tehtäväänsä, myrkkyjen poistamista elimistöstämme ja vastustuskyvyn ylläpitämistä.

Imunestekiertoa voit tukea hieromalla sen heijastepisteitä. Niitä löytyy useita rintalastan sivuilta kylkiluiden välistä, nännien yläpuolelta rinnoista, koko matkalta rintojen sivuilta, samoin kylkiluiden alta; pitkin reiden ulkosyrjää reisiluun päästä polviin ja reiden sisäpuolelta polviin. Kun osut kipeään kohtaan, osuit todennäköisesti sellaiseen. Hiero kutakin kohtaa muutama sekunti.

Jo näillä muutamilla jutuilla voit lisätä hyvinvointiasi ja terveyttäsi.

Terveellistä syksyä

Irmeli

2. IKIVANHA ENERGIAJÄRJESTELMÄ JOUTUU KOVILLE NYKYAJAN ELÄMÄN PAINEISSA

Energiajärjestelmämme on kehittynyt yhdessä kehon anatomian ja ympäristön kanssa miljoonia vuosia sitten maailmassa, jossa elettiin luonnon yhteydessä ja ihmisen vaikutus oli minimaalista. Silloin sen tehtävä oli lähinnä huolehtia henkiinjäämisestä. ”Taistele tai pakene”reaktio toimi todellisen vaaran uhatessa. Immuunijärjestelmämme on kehittynyt aikana, jolloin ilmassa tai ravinnossa ei ollut keinotekoisia kemiallisia aineita. Nykyään se joutuu päivittäin kohtaamaan monenlaisia vakavia haasteita pitääkseen meidät terveinä: ilmassa on paljon saasteita, ravinnossa kukuisia kemikaaleja ja jokapuolella sähkömagneettista säteilyä. Immuunijärjestelmä on jatkuvasti valmiina ja hälytystilassa. Se kuluttaa energiaamme ja elinvoimaamme.                                                                                 Kaiken tämän lisäksi päivittäinen elämä aiheuttaa monenlaista stressiä ja pitää päällä taistele tai pakene-reaktiota. Se merkitsee sitä, että meiltä menee jatkuvasti energiaa immuunijärjestelmän käyttöön.

Taistele tai pakene-reaktio perustuu hormonaalisiin ja hermostollisiin muutoksiin. Ja vaikka emme enää elä jatkuvassa kuolemanvaarassa, stressinkäsittelyjärjestelmämme on yhtä primitiivinen ja voimakas kuin kaukaisten esi-isiemme aikoina. Se selvisi hyvin alkuperäisessä tehtävässään, mutta tilanne on nyt toinen.

Elämässä selviämiseksi on hyvä, että meillä on kyky reagoida stressiä aiheuttaviin tekijöihin. Taistele tai pakene -reaktio toimii elimistössämme edelleen, vaikka jokapäiväisessä elämässä ei enää olekaan kuolemanvaara. Se toimii automaattisesti ja nopeasti. Pelkkä vaaran tai uhan kokeminen riittää laukaisemaan reaktion. Vaaran ei tarvitse olla edes todellinen. Koko puolustusjärjestelmän aktivoimiseen riittää kuviteltu uhka tai pelko; henkinen loukkaus, työkiireet, paineet, jopa ahdistava muisto.

Stressi

Aivojen limbinen järjestelmä (keskiaivot) kuuluu kehityshistoriamme kannalta vanhaan rakenteeseen. Se on tunteiden ja pitkäkestoisen muistin lähde, sinne koodautuvat negatiiviset kokemukset.                                                                                                                            Limbiseen järjestelmään kuuluvat mantelitumake ja hippokampus. Hippokampus on elin, joka muistaa asioita, mantelitumake on elin, joka muistaa tunteita.                             Fysiologisella tasolla emootiot, tunteet, varastoituvat faskia-kalvoon. Meridiaanit kulkevat faskia-kalvolla.

Stressireaktio alkaa mantelitumakkeessa. Se on kuin palohälytin, joka ”haistaa”, että jokin uhkaa, ja tekee hälytyksen aivoille. Se ei tunnista onko kyseessä todellinen vaara tai uhka olemassaolollemme; aikaisemmat kokemukset ja muistot voivat saada mantelitumakkeen hälyttämään, kun jotain samankaltaista tapahtuu. Jo pelkkä tieto, odotus tulevasta hankalasta tai vaikeasta asiasta voi aiheuttaa hälytyksen.

Aivoissa hypotalamus panee taistele tai pakene-reaktion käyntiin. Siinä sen kanssa yhdessä energiatasolla toimii kolmoislämmitin-meridiaani.

Hypotalamus on väliaivojen osa, jossa on runsaasti harmaata aivoainesta ja aivotumakkeita. Niillä on pienuudestaan huolimatta erityisen tärkeä tehtävä. Ne säätelevät useita ruumiintoimintoja, mm. lämpötaloutta, aineenvaihduntaa, suola- ja nestetasapainoa ja sukupuolirauhasten toimintaa.

Hypotalamus on kehon termostaatti, se vastaa sisäelintoiminnoista.             Kolmoislämmitin-meridiaani tuo tietoa kaikille meridiaaneille ja elimille, joista ne huolehtivat. Meridiaanit kulkevat faskia-kalvolla.

Stressireaktio käynnistyy:  

Adrenaliini, lihasjännitys, verenpaine, verensokeri ja syke nousevat, kortisolia ja muita stressihormoneja erittyy.                                                                                                                Energiatasolla kehoa ja sen toimintoja ylläpitävät energiajärjestelmät, meridiaanit, tukkeentuvat, lukkiutuvat, kulkevat väärään suuntaa tai eriytyvät, kun pitäisi virrata yhteen.                                                                                                                                              Normaalioloissa kolmoislämmitin-meridiaani huolehtii lämmön jakautumisesta tasaisesti kaikkialle, mutta ”taistelutilanteessa” (tai esim. suuttuessa) lämpö ja energia nousevat, veri virtaa kaulaan, kasvoille ja käsivarsiin; pakenemistilanteessa lämpö ja energia poistuvat ylävartalosta jalkoihin varmistamaan pakoon pääsyä.

Hippokampus on täynnä soluja, jotka reagoivat kortisoliin. Pieninä annoksina se auttaa asioiden mieleen painamista, mutta suuret määrät kortisolia heikentävät oppimista ja muistijälkien muodostumista. Kortisolitulva voi jopa vaurioittaa hippokampusta.

Kortisoli vaientaa hypotalamuksen, aivolisäkkeen ja lisämunuaisten keskinäistä aktiivisuutta. Kortisolihyökkäys vaikuttaa lisäksi haitallisesti mielialaa sääteleviin biokemiallisiin tapahtumiin. Masennuksen voidaan aina katsoa olevan loppujen lopuksi reaktio stressiin.” (Keijo Tahkokallio: Mitä tehdä levottomille lapsille)

Stressi kutistaa hippokampusta ja saa samalla mantelitumakkeen hermosolut kasvamaan ja haaroittumaan; hippokampuksen ja mantelitumakkeen yhteistyö häiriintyy, jolloin voi käydä niin, että muistot kytkeytyvät huonosti aikaan ja paikkaan, ja mantelitumakkeeseen kytkeytyneet tunnemuistot saavat ylivallan käyttäytymisen säätelyssä.

 Kun stressi lisäksi heikentää etuaivojen toimintaa viemällä niistä verta, vaikeutuu tunnereaktioiden hallitseminen. Aivojen etuotsalohko on erikoistunut valintojen ja päätösten tekoon. Sen tehtävänä on myös suodattaa ja vaimentaa mantelitumakkeen lähettämiä tunneviestejä ja pitää stressi hallinnassa.                                                                             Kun etuotsalohkot eivät kykene hoitamaan tehtäviään, tunnereaktiot villiintyvät ja niiden järkevä hallinta heikkenee. Impulssikontrolli on heikkoa. Ajatus ei kulje.

Kolmoislämmitin kutsuu puolustusjärjestelmän palvelukseen energiaa kehon eri järjestelmistä, elimistä ja paikoista; se voi viedä energiaa käyttöönsä mistä tahansa muualta paitsi sydämestä, joten kehon muut tärkeät järjestelmät lamaantuvat väliaikaisesti. Se lainaa energiaa myös ruuansulatukselta ja stressin jatkuessa lisäksi immuunijärjestelmältä. Sen vuoksi stressi altistaa sairauksille.

(Kolmoislämmittimen ja muiden säteilevien virtausten energia aktivoi immuunijärjestelmän solutason – lymfosyytit, tymosyytit, B-muistisolu, auttaja- ja tappaja-T-solut, antigeenit ja vasta-aineet. Niiden vuorovaikutuksessa piilee immuunijärjestelmän tehokkuus.)

Immuunijärjestelmällä on nykyään vastassa suuria haasteita suojauksen ylläpitämisessä. Kolmoislämmitin, etuaivot (tietoisen ajattelun keskus) ja immuunijärjestelmää hallitsevat aivojen vanhimmat takaosat voivat yhdessä puolustautua kehoa uhkaavilta ovelilta vaaroilta kuten autoimmuuni- ja immuunipuutoshäiriöiltä.

Huom.

Hippokampus (muistikeskus) kutistuu iän myötä, mutta se ei ole väistämätöntä. Reipas harjoittelu lisää uusien kantasolujen kasvua aivoissa ja nostaa veren BDNF-proteiinin-pitoisuutta.

Irmeli

  1. KEHON ENERGIOIDEN HAVAITSEMINEN

Energioista puhutaan paljon, on parantavaa energiaa, erilaisia energiahoitoja, energiaa saa ravinnosta. Elämänenergialle on eri kulttuureissa omia nimiä. Tutuimpia lienevät Kiinan qi tai chi ja intialaisen joogaperinteen prana.

MITEN ENERGIA ILMENEE MINUSSA? MITEN VOIN HAVAITA OMIA ENERGIOITANI?

Kirjassaan ”Tasapainota kehosi energiat” Donna Eden antaa pari yksinkertaista ohjetta.

 • Hiero voimakkaasti käsiäsi yhteen muutaman sekunnin ajan ja vie ne sitten noin 15 sentin päähän toisistaan.
 • Pidä kädet niin ja tunnustele niiden väliä. Voit tuntea koskettavasi jotain pehmeää.
 • Kokeile viemällä käsiäsi lähemmäs toisiaan ja sitten kauemmaksi toisistaan.
 • Ellet tunne mitään, hiero uudelleen voimakkaasti käsiä yhteen ja pyöristä kätesi kuin pitäisit palloa niiden välissä. Tunnustele ”energiapalloa” pehmeästi eri puolilta aivan kuin tekisit lumipalloa.

Kokeile myös toista tapaa saada kosketusta kehosi energioihin.

 • Hiero käsiä voimakkaasti yhteen.
 • Laita kätesi rinnan eteen noin 10 sentin päähän kehosta.
 • Pyöritä kättäsi hitaasti vastapäivään.
 • Keskity tuntemaan kaikki hienovaraiset tuntemukset sekä rinnassa että sormissa ja kämmenissä. Liikutat kättäsi sydänchakran energiakentässä ja kätesi ottaa vastaan sen energioita. Me rekisteröimme tällaisia tuntemuksia, mutta emme välttämättä tule niistä tietoisiksi ellemme ole tottuneet havaitsemaan niitä.
 • Laita sitten oikea kätesi samalle kohdalle ja pyöritä sitä myötäpäivään. Huomaatko samankaltaisia tai erilaisia tuntemuksia?

Energia, jota voit tuntea käsissäsi ja rintasi kohdalla, antaa tuntuman energioista, jotka koko ajan liikkuvat, pyörivät ja kieppuvat kehosi läpi.

Kuten kätemme välittävät sähkömagneettista energiaa, sitä välittävät myös chakrat – kehon energiakeskukset – ja meridiaanit, jotka kuljettavat energiaa kaikkialle kehoomme. Meridiaanien ja chakrojen energia seuraa käsien liikettä, ja sen vuoksi pystymme käsillämme ohjaamaan niitä.

Sähkömagneettinen säteily etenee aaltoina. Sen kirjoon kuuluvat radioaallot, mikroaallot, infrapunasäteily ultraviolettivalo, näkyvä valo, ultraviolettivalo, röntgensäteily ja gammasäteily, ja näitä pystytään mittaamaan.

Sähkömagneettisten energioiden ohella kehoissamme virtaa sähköisiä energioita ja hienoenergioita. Einstein kuvaili hienoenergioita energioiksi, joista olemme tietoisia niiden vaikutusten vuoksi, mutta joita ei pystytä havaitsemaan mittalaitteilla.

Nykyään se on mahdollista. William Tiller kollegoineen Stanfordin yliopistosta on kehittänyt laitteen osoittamaan, että on olemassa sellainen energiakenttä, joka ei kuulu sähkömagneettisen säteilyn spektriin.

Monet parantajat osaavat käyttää hienoenergioita elinvoiman ja terveyden palauttamiseen. Mielenkiintoista on, että Tillerin laite on näyttänyt lisäksi, että tämä hienoenergiakenttä reagoi ihmisen aikeisiin. Jos ihminen esimerkiksi ajattelee kielteisiä ajatuksia, kenttä ilmentää erilaisia ominaisuuksia kuin silloin kun hän ajattelee positiivisia ajatuksia.

Aivan alussa, kun aloin työskennellä chakrojeni energioiden kanssa, puhdistaa ja tasapainottaa niitä, tunsin käsissäni usean chakran kohdalla voimakasta pistelyä puhdistusvaiheessa (pyörittäessäni vasenta kättäni vastapäivään chakran kohdalla). Kehossa pistelyä ei tuntunut, mutta aistin käteni liikkeen hoitokohdalla energiakentässäni. Pistelyn vaimennuttua tasapainotin chakraa pyörittämällä oikeaa kättäni myötäpäivään chakran yläpuolella.

Pistelevä tunne kädessä loppui muutaman kerran jälkeen, joten jotain muuttui.

Kuljettamalla kättään korkeintaan noin 10 senttiä kehon yläpuolella, voi löytää kohdan, jossa on jokin häiriö tai sellaisen, joka aikaansaa kipua jossain muualla kehossa. Kädessä saattaa tuntua pistelyä, erilaista värähtelyä kuin muualla tai jokin kohta on ympäristöään lämpimämpi.

Kun saat omakohtaisen tuntuman omiin energioihisi, voit alkaa hoitaa ja ohjata niitä toimimaan tehokkaammin ja pitämään sinut terveenä ja energisenä.

Irmeli