Rainer Armialan pyrkimyksenä oli avata ikkuna henkiseen aineellisen välityksellä. Kun taiteilija taideteosta tehdessään saa yhteyden henkeen, se vaikuttaa teoksen kautta – inspiroi sitä katsovia. Henkinen energia sitoutuu työhön.
Rainerin maalaukset ovat ikkunoita henkisiin kokemuksiin sen mukaan, mitä itse kunkin sisällä, sielussa on. Ne luovat koettavissa olevan henkisen voimapiirin.
Maalaukset ovat mystisvivahteisia kuvia, niissä on kätkettyjä merkityksiä, henkisiä tarkoituksia, jokin sanoma. Niissä on hyvyyden ja kauneuden laatu, ne ovat kuvia, jotka antavat toivoa ja luottamusta. Työt henkivät koettavissa olevia harmonian ja rauhan voimia. Joukossa on myös leikkisiä kuvia.
Rainer halusi teoksillaan luoda kauneutta ja vedota ihmisen korkeampiin puoliin, tarjota henkisesti kohottavia, joskus myös ravistelevia kokemuksia taiteen avulla.
Hän aloitti yli viisikymmenvuotisen taiteellisen työskentelynsä 1970-luvulla. Hänen töihinsä kuuluu meri- ja luontoaiheita, maisemia ja muotokuvia, reliefejä ja veistoksia puusta ja pronssista sekä taide- ja käyttöesineitä. Hänen töitään on Suomen lisäksi Ruotsissa, Saksassa ja Japanissa.
RAINERIN TAITEESTA SANOTTUA
25.11.2022
”Tällä hetkellä Rainer Armialan näyttely on menossa Art Villa Armaassa ja syy miksi hänen taulunsa halusin näyttelyyn ja vierailijoiden nähtäväksi, on niiden korkeatasoisuus.
Vaikka Rainer Armiala on itseoppinut taiteilija, se ei vähennä hänen töidensä arvostusta, vaan hänen tapauksessaan on kyse poikkeuksellisesta lahjakkuudesta. Hänellä on täysin oma, tunnistettava tapa maalata tauluja ja tehdä veistoksia.
Hänen väripalettinsa on pääsääntöisesti pastellinsävyinen, hyvää mieltä ja valoisuutta katsojilleen tarjoava, mutta ei missään tapauksessa imelä. Työt ovat loppuun asti hiottuja, jopa kehyksiä myöten mietittyjä.
Kuvataiteelliset elementit, kuten sommittelu, täyttyvät töissä taidokkaasti. Työt ovat dynaamisen tasapainoisia ja töissä esiintyvät vastavoimat pitävät kuvan koossa ja eheänä kokonaisuutena. Useissa tauluissa on myös jännitettä, joka syntyy vastakohtien rinnastuksesta.”
Auli Tikkala
Art Villa Armas
Miten näyttelytoimintamme alkoi
Halusimme Rainerin kanssa säilyttää hänen taiteellisen elämäntyönsä kokonaisuutena ja etsiskelimme sopivaa tilaa pienelle gallerialle. Sitten kesällä 2020 Rainer sairastui ja siirtyi henkiseen maailmaan elokuun lopulla.
Elämäntilanne muuttui, ja kohtalo ohjasi minut Kangasalle, jonne muutin vuoden 2021 alussa.
Vuoden 2022 alussa asioiden järjestely oli vielä joiltain osin kesken. Asuin kerrostalossa mieheni taideteosten keskellä. En tiennyt, millaiseksi tulevaisuus muodostuisi.
Asiat olivat jo kuitenkin alkaneet pikku hiljaa edetä kohtalon ohjauksessa.
Keväällä 2021 olin kuullut tyttäreni ystävältä Walleniuksen Wapriikin näyttelyistä. Olin ottanut sinne yhteyttä ja laittanut kuvia Rainerin maalauksista. Vastausta ei tullut.
Tammikuussa sain sitten sieltä tiedon, että näyttelyhaku vuodelle 2022 oli tammikuun 31. päivään.
Ystävien kanssa pohdimme tilannetta, ja oli selvää, että muuttuneessa tilanteessa oli edettävä näyttelyiden kautta, tehtävä niiden kautta Rainerin taidetta tunnetuksi. Päätimme hakea näyttelyä kesälle, ja lähetin hakemuksen.
Maalauksista kolmisenkymmentä oli vailla kehyksiä; ne piti kehystyttää ja valokuvauttaa ne ja Rainerin veistokset. Oli siis löydettävä kehystämö ja valokuvaaja.
Kun en ollut jaksanut paneutua kehystämön ja valokuvaajan etsimiseen, meidän hyvä ystävämme oli katsonut, että oli aika laittaa asiat liikkeelle. Hän löysi heidän lähikaupungistaan Seinäjoelta kehystämön, jonne veimme ensimmäiset 10 taulua joulukuussa 2021.
Tammikuussa 2022 kehystämö Liljala Oy Seinäjoelta aloitti taulujen kehystämisen. Minun oli helpompi viedä kymmenkunta taulua kerrallaan sinne, koska sain ystäviltä apua kehysten valitsemiseen. Kun kehystettäviä tauluja oli kaikkiaan kolmisenkymmentä, apu oli tarpeen.
Kuultuaan meidän etsivän näyttelytiloja, kehystäjä tarjosi ikkunagalleria-näyttelyä liikkeessään. Ensimmäinen näyttelymme sovittiin huhtikuulle.
Kehystäjä kertoi ystävänsä olevan töissä mielenterveyspotilaiden hoitopaikassa, ja että sinne ottaisivat mielellään taidetta, ja varmaan muihinkin vastaaviin paikkoihin. Ajatus arvelutti, tuntui etteivät taulut välttämättä olisi turvassa sellaisessa paikassa.
Ystävät käyttivät valokuvattavina kehystetyt taulut, ja kevään aikana saatiin kaikki loputkin taulut kehystettyä ja Reetta Muranen kävi kotonani valokuvaamassa loput taideteokset.
Pääsiäissunnuntaina tuli tieto, että Walleniuksen Wapriikki oli hyväksynyt näyttelyhakemuksen, mutta näyttelyaika olisi jo 27.4 – 22.5.2022.
Aikaa oli runsas viikko.
Osa näyttelyhakemukseen ilmoittamistani tauluista oli kehystämön näyttelyssä, joten vein sinne muutamia uusia tauluja kehystettäviksi ja näyttelyyn, ja toin Walleniuksen Wapriikin näyttelyyn ilmoitetut pois.
Pystytimme ”Henkisyyttä ja huumoria” näyttelyn Walleniuksen Wapriikkiin 26.4.202
Irmeli Armiala